Viranomainen linjasi: Läppärin akun on kestettävä yli 1,5 vuotta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viranomainen linjasi: Läppärin akun on kestettävä yli 1,5 vuotta

Kuluttajariitalautakunnan mukaan kannettavan tietokoneen akku on virheellinen, jos akku simahtaa alle 1,5 vuodessa. Takuuajan päättyminen ei vapauta myyjää virhevastuusta.

20.10.2015 14:44 | Päivitetty 20.10.2015 15:22

Kuluttajariitalautakunnan mukaan HP-tietokoneen akun kesto ei ole normaali, jos akku on simahtanut alle puolessatoista vuodessa. Viranomaisen mielestä kyseiset litiumioniakut voivat kestää hyvin säilytettyinä "kohtuullisessa kunnossa" kaksi tai kolme vuotta.

Kyse on tapauksesta, jossa asiakas oli vaatinut myyjältä korvauksia vuoden takuuajan jälkeen simahtaneesta läppärin akusta.

Valitus koski HP:n 454 euron arvoista tietokonetta, jolle oli myönnetty vuoden takuu. Hieman yli vuoden jälkeen laite oli ilmoittanut, että akun toiminta-aika on lyhentynyt huomattavasti ja että akku täytyisi uusia. Asiakas valitti myyjälle, joka vastasi, että akun nopea kuluminen on käytöstä kiinni.

– Tässä tapauksessa akun kestoikä on ollut vain noin puolet tällaisten akkujen keskimääräisestä kestoiästä. Akku on siten ollut kuluttajansuojalaissa tarkoitetulla tavalla virheellinen, lautakunta kirjoittaa.

Viranomaisten mukaan takuuajan päättyminen ei vapauta maahantuojaa, valmistajaa tai myyjää virhevastuusta. Lautakunnan mukaan vakiintunut käytäntö on, että tavaraa voi pitää virheellisenä, mikäli siinä ilmenee vikaa ennen sen tavanomaisen kestoiän päättymistä eikä myyjä tarjoa selvitystä, jonka mukaan vika olisi aiheutunut ostajasta tai muusta myyjästä riippumattomasta syystä.

Lautakunta katsoo, että myyjän pitäisi maksaa kannettavan ostajalle puolet uuden akun ostohinnasta. Myyjä on luvannut tehdä näin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?