Varoitus Virolle: Palkkaa ei saa nostaa hirveästi 390 e/kk -tasosta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Varoitus Virolle: Palkkaa ei saa nostaa hirveästi 390 e/kk -tasosta

Viron täytyy nostaa minimipalkkojaan hitaammin vuodesta 2017 lähtien, jotta maa ei tärvele kilpailukykyään. Näin varoittaa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

20.10.2015 11:30

Virolla ei ole varaa nostaa minimipalkkojaan turhan rajusti. Tämä johtuu tuottavuuden heikentymisestä ja viennin kasvun hidastumisesta.

Näin arvioi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n Viro-asiantuntija. IMF:n Christoph Klingenin mukaan Virolla ei ole varaa jaella enää samansuuruisia palkankorotuksia kuin viime viikolla.

Virossa sovittiin viime viikolla palkkojen nostamisesta 10 prosentilla ensi vuonna ja 9 prosentilla vuonna 2017. Minipalkasta, joka on 390 euroa kuukaudessa, sopivat ammattiliitot ja työnantajien järjestöt – joskin maan hallituksella on veto-oikeus.

Euroopan unionin (EU) tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan työvoimakustannukset ovat kasvaneet Virossa EU:n nopeinta tahtia viimeiset kaksi vuotta.

Finanssikriisi painoi Viron talouden ennätyksellisen synkkään taantumaan. Maan talouden nousua tolpilleen on hidastanut vientimarkkinoiden, kuten Suomen ja Venäjän, heikkous.

Viron keskuspankin pääjohtajan Ardo Hanssonin mukaan virolaiset yrittäjät ovat kuitenkin parantaneet kilpailukykyään muilla keinoilla kuin palkkakustannuksilla.

Vuoden 2008 alun jälkeen minimipalkka pysyi ennallaan neljä vuotta. Vuoden 2012 jälkeen minimipalkka on kuitenkin noussut 34 prosenttia.

Keskimääräinen kuukausipalkka Virossa oli 1082 euroa huhti-kesäkuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?