Suomen eläkejärjestelmän sijoitus heikentyi vertailussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen eläkejärjestelmän sijoitus heikentyi vertailussa

Suomen eläkejärjestelmä on kansainvälisessä vertailussa maailman kuudenneksi paras. Sijoitus on hieman huonompi kuin viime vuoden vertailussa, jossa Suomi sijoittui neljänneksi.

19.10.2015 11:50

Eläkejärjestelmät asetetaan parhausjärjestykseen Melbourne Mercer Global Pension Indexissä. Vertailu on tehty seitsemän kertaa, ja tällä kertaa mukana oli 25 maata.

Ainoita A-luokan maita ovat Tanska ja Hollanti. Tanskan eläkejärjestelmän tutkimusyhtiö Mercer on arvioinut olevan neljä vuotta peräjälkeen maailman paras. Suomi on B-luokassa Sveitsin ja Ruotsin kanssa.

Suomen lasku mittauksessa johtuu muun muassa säästämisasteen laskusta ja elinajanodotteen noususta. Suomi sai vertailussa parhaat pisteet hallinnon luotettavuudessa ja läpinäkyvyydessä.

Mercer-indeksissä eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

Eläkejärjestelmää voisi Suomessa parantaa muun muassa nostamalla vähimmäiseläkettä, korottamalla eläkemaksuja ja lisäämällä maksujen rahastointia. Lisäksi parannusehdotuksiin kuului korkeampi ikääntyneiden työllisyysaste ja eläkeoikeuden jakaminen, joka toisi avioeroissa paremman turvan.

– Maksutason korottaminen ei ole nyt realistista. Sen sijaan ikääntyneiden työllisyysasteen parantamiseen on hyvä pyrkiä, Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautta sanoo tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?