Veropelureilla harvinainen kikka: auto omaksi mätkyillä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Veropelureilla harvinainen kikka: auto omaksi mätkyillä

Veroprosenttikikkailulla voi periaatteessa saada korotonta maksuaikaa vaikkapa auton hankintaan. Tällainen toiminta on tiettävästi harvinaista, eikä verottajakaan katso sitä hyvällä.

17.10.2015 5:01 | Päivitetty 17.10.2015 9:54

Valtiolta voi saada ennakonpidätysprosenttiaan säätelemällä korotonta tai matalakorkoista "lainaa", jonka ensimmäinen erä mahdollisine korkoineen on maksettava takaisin seuraavan vuoden joulukuussa jäännösverona. Harva kuitenkaan kikkailee näin esimerkiksi uutta autoa hankkiessaan.

Veronmaksajien lakiasiain johtajan Vesa Korpelan mukaan ihmiset ottavat ilolla vastaan veronpalautukset. Jäännösveroja sen sijaan surraan, vaikka etenkin pieni jäännösvero on valtiolta saatua korotonta lainaa.

– Vastaani ei ole tullut tapauksia, joissa verottajaa käytettäisiin pikavippitoimistona hankkimalla liian pieni ennakonpidätysprosentti, jotta saataisiin rahaa kulutukseen, Korpela sanoo Taloussanomille.

Myös verohallinnon ylitarkastajan Kaj Hoffrenin tietojen mukaan veroprosenteilla kikkailu lainatarkoituksessa ei ole kovin yleistä.

– Ilmeisesti valvontamme toimii niin hyvin, että tämä ei ole yleinen ongelma. Yksittäisiä lipsahduksia saattaa toki tapahtua, Hoffren sanoo Taloussanomille.

Kikkailulaina ei vastaa tavanomaista lainaa

Alle 10 000 euron jäännösveron korko on 0,5 prosenttia, ja 10 000 euroa ylittävältä osalta korkoa maksetaan edellisen verovuoden jäännösveron päälle tänä vuonna 2,5 prosenttia. Korot ovat samat ensi vuonna.

Koska alle 20 euron korkoja ei peritä, verovuoden 2014 jäännösverolle ei joudu maksamaan korkoa, jos jäännösveron suuruus on alle 4 784 euroa.

Korpela huomauttaa, että kikkailemalla ennakonpidätysprosentilla laina tulee pienissä osissa vähitellen. Koko summaa ei saa kerralla, kuten perinteisemmin lainaamalla. Lisäksi ennakonpidätysprosentin tulisi olla järjestelmällisesti liian pieni, sillä verottaja edellyttää selitystä pienennettäessä ennakonpidätysprosenttia keskellä vuotta.

Perusteita veroprosentin laskemiselle voivat olla esimerkiksi tulojen pieneneminen, uuden asuntolainan korkovähennys tai kotona tehdyn remontin kotitalousvähennys.

Verottaja valvoo

Verottaja ei katso veroprosenttikikkailua hyvällä, Hoffren sanoo. Lain mukaan verottajan tehtävä on varmistaa, että verot maksetaan vuoden aikana oikein.

– Jos joku alkaa kikkailla, vuoden verot eivät vastaa todellista tilannetta, hän sanoo.

Virkailijat valvovat veroprosenttimuutoksia ja myös verkkopalvelusta tilattuja verokortteja pidetään silmällä. Jos tiedot ovat muuttuneet paljon, asiakkaalta kysytään syytä. Hoffrenin mukaan asiaan löytyy yleensä perustelu, kuten asuntolainan korkovähennys.

Alhainen korko, heikot lainaehdot

Taloussanomat kertoi heinäkuussa, että autokauppiaat maksavat rahoitusyhtiöille siitä, että nämä tarjoavat uusien autojen ostajille halpaa lainaa.

Suomen Rahatiedon Taloussanomille tuolloin tekemässä selvityksessä kävi ilmi, että 8 500 euron normaaliehtoiselle 36 kuukauden rahoitukselle sai heinäkuun alussa halvimmillaan osamaksurahoituksen prosentin korolla. Osamaksurahoituksen, pankin vakuudellisen kulutusluoton ja vakuudettoman kulutusluoton keskimääräiset korot olivat reilun viiden ja yli yhdeksän prosentin väliltä.

Vaikka jäännösveron 2,5 prosentin korko vakuudettomalle kulutusluotolle onkin edullinen, Korpelan mukaan verottajalta otetun lainan ehdot ovat tavallista kulutusluottoa huonommat.

– Palkansaajalle ja eläkeläiselle verottajasta ei ole auton hankinnan rahoittajaksi. Neljän tonnin auton on muutenkin parempi jäädä kauppaan, Korpela sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?