Suomalaiskeksintö leikkaa dieselpäästöjä

Kemianyhtiö Eastman tuo Yhdysvaltain markkinoille lisäaineen, joka vähentää dieselpäästöjä. Siinä on yksi etu perinteisiin lisäaineisiin verrattuna.

16.10.2015 8:42

Denoxium-niminen yhdiste on ammoniumformaatin, urean ja veden sekoitus, jonka Kemira kehitti 2004. Yhdiste leikkaa dieselautojen typpioksidipäästöjä samaan tapaan kuin saksalaisten kehittämä, Suomessakin myytävä AdBlue-lisäaine.

Kemiran keksintö päätyi yrityskauppojen kautta yhdysvaltalaiselle Eastmanille, joka kertoi tällä viikolla tuovansa Denoxiumin kauppoihin Yhdysvalloissa.

Denoxiumin etu perinteisiin urealiuoksiin on sen alhaisempi jäätymispiste. Denoxium lakkaa toimimasta vasta noin 37 pakkasasteessa, kun AdBlue jäätyy noin 11 pakkasasteessa.

Dieselpäästöjen rajoittaminen on tapetilla, koska saksalainen autojätti Volkswagen jäi syyskuussa kiinni dieselmoottoriensa päästöjen vääristelystä. Juuri typpioksidirajojen ylittyminen käräytti Volkswagenin moottorit. Typpioksideja pidetään haitallisimpina autojen päästöistä.

Denoxiumin markkinoilletulosta kertoi ensimmäisenä Tekniikka & Talous. Lehden mukaan Denoxiumista voidaan tehdä myös AdBlueta tehokkaampi liuos, jonka jäätymispiste on sama kuin AdBluella nyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?