Trustbuddyn toiminta seis – rahoja kateissa

Vertaislainoja Suomessakin välittänyt Trustbuddy on keskeyttänyt toimintansa.

12.10.2015 16:24

Trustbuddyyn sijoitettua rahaa on kateissa 44 miljoonaa kruunua, eli noin 4,7 miljoonaa euroa. Yhteensä vertaislainapalvelun kautta on kerätty 300 miljoonaa kruunua.

Epäilyt koskevat Trustbuddy AB:n edellistä johtoa, joka on yhtiön tiedotteen mukaan käyttänyt kerättyjä rahoja väärin. Trustbuddyllä on ollut uusi johto syyskuun alusta asti.

Ruotsin rahoitusvalvoja Finansinspektionen (FI) on vaatinut Trustbuddyä keskeyttämään toimintansa välittömästi epäiltyjen väärinkäytösten takia. Trustbuddy ei ole ollut FI:n valvonnan piirissä.

Myös Ruotsin poliisi on saanut tiedon asiasta.

Toistaiseksi on epävarmaa, löytyvätkö kadonneet miljoonat. Toistaiseksi Trustbuddystä ei pysty nostamaan rahojaan pois.

Trustbuddy sanoo olevansa vertaislainoja välittävä yhtiö, eli se toimii välikätenä yksityishenkilöiden välillä. Trustbuddy on Ylen MOT-ohjelman mukaan ollut viime vuonna useasti käräjillä Suomessa. Ainakin neljä eri käräjäoikeutta on katsonut, että Trustbuddy välittää kuluttajaluottoja, jotka ovat kuluttajansuojalain piirissä. Se tarkoittaa, että lainojen todellinen vuosikorko saa olla korkeintaan 50,5 prosenttia, kun Trustbuddyn lainoissa se on voinut olla jopa yli 700 prosenttia.

Trustbuddyllä on Hollannissa toimiva tytäryhtiö Geldvoorekaar, joka myöntää pienille ja keskisuurille yrityksille lainoja. Sitä ei epäillä väärinkäytöksistä.

Trustbuddy on listattu Tukholman pörssin First North -listalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?