Professori T&Y-lehdessä: Valtiovarainministeriö ei ole kiinnostunut taloustieteestä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Professori: VM:n virkamiehet käyttävät häikäilemättömästi valtaa

Taloustiede ei Helsingin yliopiston professorin Markus Jäntin mielestä kiinnosta valtiovarainministeriötä (VM). Hänestä ministeriön virkamiehillä on sen sijaan liikaa valtaa.

7.10.2015 13:17

Tukholman yliopistosta kuuden vuoden jälkeen Helsinkiin palannut Markus Jäntti vertaa taloustieteen asemaa Suomessa ja Ruotsissa Palkansaajien tutkimuslaitoksen Talous ja yhteiskunta -lehdessä. Toisin kuin Ruotsissa hänestä Suomessa talouspoliittisella keskustelulla on hyvin vähän tekemistä taloustieteen kanssa.

– Sekä VM että Elinkeinoelämän valtuuskunta ja eräät muut järjestöt – mutta ennen kaikkea VM – eivät ole lainkaan kiinnostuneita taloustieteestä, hän arvioi haastattelussa.

Jäntti kummeksuu, että Suomessa valtiovarainministeriksi voi päätyä melkein millä taustalla tahansa, koska ministeri on yleensä toiseksi suurimman puolueen puheenjohtaja tai sen nimeämä henkilö. Hän ei silti haluaisi nähdä taloustieteilijääkään tehtävässä, eikä ole varma, olisiko onnellisempi, vaikka hänen hyvä ystävänsä Juhana Vartiainen (kok.) hoitaisi sitä.

– Voisi olla aika karmeaa nähtävää, jos hän pääsisi täysimääräisesti toteuttamaan työlinjaansa, Jäntti miettii.

Virkamiehillä on liikaa valtaa

Valtionvarainministeriön virkamiehillä on Jäntin mielestä liikaa valtaa. Hän muistuttaa, miten he kuukautta ennen vaaleja julkistivat arvionsa, jonka mukaan julkisen talouden bruttokansantuotteeseen suhteutetun velan taittaminen vaatii kuuden miljardin euron sopeutuksia seuraavalla vaalikaudella.

Valtiovarainministeriksi vaalien jälkeen valittu Alexader Stubb (kok.) asettui arvion taakse, mutta ei Jäntin mukaan perustellut kantaansa muuten kuin sillä, että virkamiehet esittävät näin.

Jäntti kertoo kiinnittäneensä huomiota siihen, että ennusteessa tavoitteet esitettiin euromääräisinä eikä "niin kuin laki edellyttää suhteessa potentiaaliseen bkt:een". Ainakin pikkasen ilkeä tulkinta hänen mukaansa on, että virkamiehet valitsivat keinon, joka maksimoi heidän esityksensä läpimenon.

– VM:n korkeat virkamiehet käyttävät aika häikäilemättömästi valtaa, Jäntti arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?