"Lordi Libor" ja "Kersantti" oikeuteen Lontoossa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Lordi Libor" ja "Kersantti" oikeuteen Lontoossa

Vuosikausia edenneissä Libor-tutkimuksissa on syytettynä kuusi miestä, joiden epäillään toimineen "Sademiehen" välikäsinä.

Mies katseli Lontoon Canary Wharfin finanssikeskittymää sateisena kesäpäivänä 2012. ­

6.10.2015 21:13

Kuusi brittimeklaria on joutunut Lontoossa syytettyjen penkille pitkään jatkuneessa Libor-korkokeinottelujutussa.

Syyttäjän mukaan miehet toimivat laajassa yhteistyössä ja auttoivat "Sademiehenä" tunnettua Tom Hayesia, joka sai elokuussa 14 vuoden vankeustuomion korkomanipulaatiosta. Miehillä itsellään oli lempinimiä kuten "Big Nose", "Lord Libor" ja "Sarge".

Kuutta miestä uhkaa maksimissaan jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistus. Pankkien välisiä koronvaihtosopimuksia välittäneet miehet ovat vakuuttaneet olevansa syyttömiä.

Viranomaiset alkoivat vuosikymmenen vaihteessa tutkia, olivatko liikepankit syyllistyneet Libor-korkojen laittomaan ohjailuun. Tutkimukset saivat alkunsa Yhdysvalloista.

Tutkimukset ovat johtaneet jo miljardien eurojen suuruisiin korvausvaatimuksiin. Esimerkiksi Deutsche Bank on saanut reilun kahden miljardin euron rapsut.

Liboria laskettiin sen perusteella, mitä pankit kertoivat joutuvansa maksamaan saadakseen lainarahaa, joten viitekorko oli myös manipuloitavissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?