Konjunkturinstitutet: Ruotsin asuntokupla uhkaa puhjeta

Asuntojen kallistumiselle on saatava stoppi, toteaa arvovaltaisen ennustelaitoksen pääjohtaja.

| Päivitetty

Ruotsin valtiollinen suhdannelaitos Konjunkturinstitutet (KI) varoittaa vakavin äänenpainoin ruotsalaisia asuntokuplan puhkeamisen vaarasta.

Asuntojen hinnat ovat kymmenessä vuodessa suurin piirtein kaksinkertaistuneet. Nyt KI:n pääjohtaja Mats Dillén toteaa nousun menneen jo liian pitkälle.

– Hinnat ovat menneet edelleen ylöspäin. Tahti on 10-15 prosenttia vuodessa ja tämä ei voi jatkua ikuisesti, Dillén sanoo yleisradioyhtiö SVT:lle.

KI:n syyskuussa julkistetun raportin mukaan asuntojen kallistumista ei voi enää perustella kasvaneilla tuloilla, alhaisilla koroilla tai verohelpotuksilla.

KI varoittaakin nyt, ensi kertaa historiassaan, että asuntomarkkinan romahduksesta on olemassa todellinen vaara.

– Nyt meidän täytyy olla huolissamme. Olemme ajautumassa kestämättömään tilanteeseen, asuntojen hintakehitystä täytyy jarruttaa, Dillén painottaa.

– Jos kehitystä ei jarruteta, on olemassa riski, että pidemmällä aikavälillä tulee äkillinen hintojen lasku, eli yksinkertaisesti romahdus.

Varoittavia ääniä on kuulunut myös Ruotsin ulkopuolelta. Sekä kansainvälinen valuuttarahasto IMF että talousjärjestö OECD ovat peränneet Ruotsilta asuntomarkkinan jäähdytystoimia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?