Talousrikosten putki – "mädät omenat" halutaan tilille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Talousrikosten putki – "mädät omenat" halutaan tilille

Kuvituskuva
Julkaistu: 6.10.2015 16:42

Britannian pankkialan työntekijöitä saatetaan pian vaatia esittelemään työhistoriansa peräti kuuden vuoden ajalta.

Pankkien ja vakuutusalan on pian pystyttävä tekemään selvitys uusien työntekijöidensä työhistoriasta kuuden vuoden ajalta, jos Britannian viranomaisten esitys toteutuu. Vaatimukset koskevat vaikutusvaltaisempia töitä.

Esityksen tavoitteena on osaltaan saada pankkiirit ja rahoitusalalla työskentelevät paremmin henkilökohtaiseen vastuuseen virheistä.

Esitystä ovat valmistelleet Englannin keskuspankin valvontaelin ja rahoitusalan valvoja FCA. Työhistoriassa täytyisi näkyä, jos hakija on rikkonut FCA:n ohjeita.

– Tämä voi altistaa yhtiöt oikeussyytteille, jos ne toimittavat rehellisen historian, josta paljastuu väärinkäytöksiä. Viranomaisista tämä on kuitenkin käypä hinta siitä, että mädät omenat saadaan pois, rahoitusalan oikeusasioihin erikoistunut Simon Morris asianajotoimisto CMS:stä sanoi uutistoimisto Reutersille.

Britanniassa on viime vuosina paljastunut mittavia skandaaleja rahoitusalalla. "Lontoon valas" aiheutti amerikkalaispankki JPMorganille miljarditappiot jätettyään kertomatta pieleen menneistä kaupoista. Metallipörssissä on tutkittu niin sinkin, alumiinin kuin jalometallienkin hintamanipulaatioita. Brittiläinen välittäjä sai elokuussa tuomion peukaloituaan Libor-korkoja. Valuuttakurssien laittomasta heiluttelusta on määrätty satojen miljoonien sakkoja useille pankeille.

Tuoreimmat osastosta