Osakesäästäjien keskusliitto ei kannata hallintarekisteriuudistusta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Sijoittajat eivät enää tietäisi, ketkä yrityksiä omistavat"

Osakesäästäjien keskusliitto vastustaa hallintarekisteriuudistusta. Liiton puheenjohtajan Timo Rothoviuksen mukaan piensijoittajille on tärkeää tietää, ketkä muut yhtiötä omistavat.

5.10.2015 15:49 | Päivitetty 5.10.2015 15:53

Valtiovarainministeriö (VM) haluaa avata arvopaperien säilytyksen kilpailulle. Se kertoi perjantaina valmistelevansa esitystä, jossa myös suomalaiset sijoittajat voivat hallintarekisteröidä arvopaperinsa.

Muutos tarkoittaisi, että Suomeen olisi vaikea saada tietoa ulkomailla säilytetyistä osakkeista.

– Pääsyy vastustukseemme on, että sijoittajat eivät enää tietäisi, ketkä yrityksiä omistavat, Timo Rothovius sanoo Taloussanomille.

Muut omistajat ja heidän osuutensa yhtiöstä voi vaikuttaa siihen, haluaako sijoittaja hankkia osakkeita. Rothovius huomauttaa, että suuret omistajat voivat esimerkiksi pyrkiä päättämään jotain, joka on muiden kannalta epäedullista.

– Jos pyritään saamaan kokoon hanketta vastustava viiden tai kymmenen prosentin vähemmistö, on olennaista tietää, keitä toiset omistajat ovat.

Poliisi vastustaa, pankit puoltavat

Uudistusta on puuhattu vuosia ja Osakesäästäjien keskusliitto on pyrkinyt jarruttamaan sitä. Myös poliisi, syyttäjälaitos ja muut oikeusviranomaiset sekä tiedotusvälineet ovat vastustaneet hallintarekisteriä. Pankit ovat puoltaneet muutosta.

Hankkeen epäilijät ovat arvioineet, että hallintarekisteröinnin salliminen suomalaisille lisäisi muun muassa sisäpiirikauppoja, harmaata taloutta, rahanpesua ja muuta rikollista toimintaa, kun arvopapereita ei tarvitsisi enää omistaa suoraan. Rothovius uskoo, että muutos helpottaisi vilppimahdollisuuksia entisestään.

VM on perustellut muutosta Euroopan unionin arvopaperikeskusasetuksella, joka tuli voimaan viime syyskuussa. Rothovius ei innostu tällaisesta harmonisoinnista.

– Meidän järjestelmämme on parempi kuin muiden, hän huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?