Volkswagenien jälleenmyyntiarvossa muhii lainapommi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Volkswagenien jälleenmyyntiarvossa muhii lainapommi

Jos käytettyjen Volkswagenien hinta laskee päästöhuijauksen vuoksi, autokonsernin rahoitusyhtiö voi joutua vaikeuksiin.

2.10.2015 8:26

Volkswagen-konsernin autojen jälleenmyyntiarvo on suurin riski Volkswagenin rahoitusyhtiölle, luottoluokitusyhtiöt arvioivat tällä viikolla. Vielä on kuitenkin epäselvää, laskeeko yhtiön autojen jälleenmyyntiarvo ja jos laskee, kuinka paljon.

Volkswagenin rahoitusyhtiö myöntää autolainoja ja harjoittaa leasing-toimintaa. Sen myöntämien autolainojen vakuutena ovat myydyt autot. Jos niiden ostajat eivät suoriudu lainastaan ja rahoitusyhtiö joutuu pakkolunastamaan auton, jälleenmyyntiarvolla on merkitystä sille, paljonko yhtiö kärsii lainasta tappioita.

Luottoluokitusyhtiö Moody's on laskenut Volkswagenin luokituksen näkymiä vakaista negatiivisiksi. Luokitus on kuitenkin yhä A2, eli erittäin hyvä.

Volkswagen määräsi rahoitusyhtiöönsä tällä viikolla rekrytointikiellon, jota yhtiöstä kuvailtiin "puhtaasti varotoimeksi".

Autolainojen ottajat ovat yleensä keskimääräistä vakavaraisempia, United Nations Federal Credit Unionin sijoitusjohtaja Chris Sullivan arvioi uutistoimisto Bloombergille. Siksi Volkswagen tuskin ajautuu rahoitusvaikeuksiin, ellei sen autojen jälleenmyyntiarvo laske selvästi, mikä on epätodennäköistä.

Jonkinlaiseen arvonalenemiseen Sullivan kuitenkin uskoo, ja sanoo, että se vaikuttaa myös Volkswagenin rahoitusyhtiön luottotappioihin. Jos ne kasvavat suuriksi, Saksan valtio tulee todennäköisesti hätiin.

– Jos rahoitusyhtiö alkaa natista, tarvitaan varmaan julkista tukea, Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius sanoi eilen Taloussanomille.

Volkswagen työllistää Saksassa 270 000 suoraan, ja päälle tulevat vielä alihankintaketjun työntekijät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?