Ruotsin miinuskorko ällistyttää: "Kääntänyt taloustieteen päälaelleen" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsin miinuskorko ällistyttää: "Kääntänyt taloustieteen päälaelleen"

Ruotsin tilanne on osoittanut, että perinteinen ajatus nollakoron alittamisen vaikutuksista ei välttämättä toteudu.

Ruotsin keskuspankin pääjohtaja Stefan Ingves. ­

29.9.2015 14:51

Ruotsin negatiivisten korkojen kokeilu on muuttanut tapaa, jolla keskuspankit taistelevat taantumaa vastaan, kirjoittaa brittilehti Telegraph. Sen mukaan Ruotsin kokeilu on kääntänyt taloustieteen päälaelleen.

Ruotsin keskuspankki Riksbank laski keskeisen rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa nollan alapuolelle eli -0,10 prosenttiin viime helmikuussa. Sittemmin se on laskenut korkoa lisää aina -0,35 prosenttiin asti.

Perinteisesti on ajateltu, että keskuspankki voi vauhdittaa taloutta korkoa laskemalla. Taloustieteilijät ovat kuitenkin katsoneet, että negatiivinen tuotto voisi kannustaa ihmisiä ottamaan säästönsä pois pankista.

Tämän vuoksi perinteisesti ajatellen se, mitä nyt tapahtuu, ei pitäisi Telegraphin mukaan olla mahdollista.

– Kun keskuspankin korot ovat laskeneet negatiivisiksi, pankkitalletusten korot ovat seuranneet. Mutta sen sijaan, että ihmiset olisivat sulloneet rahat patjojen alle, he ovat jättäneet rahansa pankkiin tai kuluttaneet niitä, lehti kirjoittaa.

Luottoluokitusyhtiöt ovat kehuneet Ruotsin joustavaa rahapolitiikkaa. Stardard & Poor's arvioi hiljattain, että Riksbank voisi laskea negatiivista ohjauskorkoaan vielä lisää.

Myös monet Lontoon analyytikot uskovat Ruotsin laskevan ohjauskoron -0,5 prosenttiin vuoden loppuun mennessä. Sveitsin ohjauskorko on silti yhä syvemmin miinuksella, -0,75 prosentissa.

Telegraph arvioi, että negatiivinen ohjauskorko voi olla mahdollista myös Britanniassa ja Yhdysvalloissa tulevina vuosina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?