Arvio: Volkswagen on kuin Nokia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Arvio: Volkswagen on kuin Nokia

Insinöörikulttuuriin pohjautuvat yhtiöt ovat huonoja sopeutumaan äkillisiin muutoksiin, professori Gilles Hilary arvioi.

29.9.2015 12:19

Päästöskandaalin ryvettämässä Volkswagenissa on samoja piirteitä kuin Nokiassa, Insead-kauppakorkeakoulun professori Gilles Hilary kirjoittaa blogissa.

Molemmat ovat hänen mukaansa pohjimmiltaan insinööriyhtiöitä, jotka ovat erinomaisia tunnettujen ongelmien hallitsemisessa. Ne kestävät kuitenkin heikosti epävarmuutta tai yllättäviä ongelmia, jotka horjuttavat organisaatiota.

Nokia pystyi pitkään käyttämään tuttuja keinojaan taistellessaan kilpailijoiden melko marginaalisia innovaatioita vastaan. Nokian tehokkaat prosessit, lukuisat patentit ja laitteiden käyttövarmuus eivät kuitenkaan riittäneet, kun Apple uudisti markkinat iPhonellaan.

Nokia oli jumittunut ennustettavaan maailmaan, eikä pystynyt muuttumaan tarpeeksi nopeasti, Hilary korostaa.

Iso kysymys on Hilaryn mukaan se, pystyykö Volkswagen muuttamaan kulttuuriaan. Yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi noussut Matthias Müller on hoitanut menestyksekkäästi Porschea, ja hänet tunnetaan Volkswagenissa ja hän tuntee yhtiön. Häntä pidetään turvallisena valintana, jonka toivotaan johdattavan yhtiön ulos kriisistä.

Volkswagen ja Porsche on itse asiassa yhdistetty kolmeen muuhun isoon skandaaliin kymmenen vuoden aikana: väitteisiin markkinoiden manipuloinnista, lahjonnasta ja prostituutiosta, Hilary muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?