Asunnon voi hankkia omaksi vuokraa maksamalla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asunnon voi hankkia omaksi vuokraa maksamalla

Uusi vuokra-asumisen malli mahdollistaa asunnon lunastamisen omaksi 20 vuoden kuluessa.

28.9.2015 15:21 | Päivitetty 28.9.2015 15:22

Rakennuttaja Lakea tarjoaa asumiseen rahoitusmallia, jossa vuokralainen maksaa asuntoa omakseen vähitellen. Lakean mallista on kirjoittanut aiemmin ainakin Helsingin Uutiset.

Asukas lunastaa alkuun asumisoikeuden maksamalla seitsemän prosenttia asunnon kokonaishinnasta. Asukkaan kanssa tehdään vuokrasopimus 20 vuodeksi ja samalla lyödään lukkoon asunnon lunastusmaksu.

Asunnon voi lunastaa omakseen vuokrasopimuksen päätyttyä. Lunastussumma on tyypillisesti 30 prosenttia asunnon alkuperäisestä kokonaishinnasta.

Asukas voi koska tahansa myydä vuokraoikeuden asuntoon vapaaseen markkinahintaan. Asunnon voi myös vuokrata.

– Vuokralainen kerryttää asunnon omistusosuutta vuokraa maksaessaan. Vuokra koostuu yhtiö- ja rahoitusvastikkeesta. Rahoitusvastikkeen lainan lyhennysosuus kertyy asukkaan hyväksi, kertoo Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila.

Esimerkiksi Oulun Sokurin Rinkelissä 151 000 euron hintaisen 57,5-neliöisen saunallisen kerrostalokaksion omarahoitusosuus on noin 10 500 euroa. Vuokra on 840 euroa kuukaudessa ja siitä lainan lyhennystä on 360 euroa. Lunastushinta 20 vuoden kuluttua on runsaat 42 000 euroa.

15 pohjalaisen kunnan omistaman Lakean Omaksi-asunnot rakennetaan valtion takaamalla yhtiölainalla.

Asuntoihin ei ole esimerkiksi tulorajoja, vaan ne jaetaan varausjärjestyksessä.

"Pk-seudulla kysytään jo varausnumeroita"

Lakea on kehittänyt rahoitusmallin Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran kanssa. Timo Mantilan mukaan yhtiö kiinnostui asiasta sen jälkeen, kun Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti oli esittänyt ajatuksen asuntojen myymisestä osamaksulla.

Ensimmäiset Omaksi-kohteet valmistuivat Jyväskylään ja Vaasaan viime vuonna. Ouluun valmistuu talo lähiviikkoina. Valmiita asuntoja on tällä hetkellä noin 300.

Osassa kohteista pääpaino on yksiköissä ja kaksioissa, toisissa taas tarjonta keskittyy enemmän suurempiin perheasuntoihin.

Asuntoja on luvassa myös Seinäjoelle, Riihimäelle, Turkuun ja Vantaalle. Mantila arvioi, että jatkossa asuntoja valmistuu noin 200 vuosittain. Yhtiö etsii tontteja etenkin pääkaupunkiseudulta.

– Pääkaupunkiseudulla tuntuu olevan hirveästi kysyntää. Meihin on jopa otettu yhteyttä, että haluttaisiin ottaa jo varausnumeroita, vaikka ei vielä edes tonttia.

Mantilan mukaan valmiissa kohteissa on vielä joitakin asuntoja vapaana.

Jos tehdyt kohteet olisivat olleet normaaleja kohteita, en usko, että olisi ollut näin kovaa kiinnostusta. Olisi pitänyt tehdä paljon kovemmat markkinointiponnistukset ja varmaankin rakentaa kohteita maltillisemmin, Mantila pohtii.

Mallia voisivat käyttää muutkin

Aran ylijohtajan Hannu Rossilahden mukaan asuntomarkkinoilta on viime aikoina puuttunut sellaisia rahoitustuotteita, joita takavuosina oli. Siksi hän on nostanut esiin ajatusta osamaksu- ja leasing-asunnoista.

Hän näkee Lakean rahoitusmallin eduksi sen, että kynnys lähteä säästämään omaan asuntoon vuokra-asumisen kautta on matala. Se myös monipuolistaa asukkaille tarjolla olevia vaihtoehtoja.

Myös muut yleishyödylliset rakennuttajat voisivat Rossilahden mielestä ottaa mallin käyttöön.

– Lakea on kertonut, että heidän mallinsa on kaikkien käytössä vapaasti. Ehkä kaivattaisiinkin lisää yleishyödyllisiä toimijoita, jotka haluavat lähteä tällaiseen toimintaan. Tämä kuitenkin sitoo toimijan pitkäaikaiseen palvelutoimintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?