Professori HS:lle: Asuntojen hintataso on Helsingissä järjetön - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Professori HS:lle: Asuntojen hintataso on Helsingissä järjetön

Kaupunkisosiologian professorin Matti Kortteisen mukaan asuntomarkkinat voisi avata kansainvälisille toimijoille.

­

27.9.2015 10:50 | Päivitetty 28.9.2015 10:01

Kaupunkisosiologian professori Matti Kortteinen taivastelee asuntojen hintatasoa Helsingissä. Kaksion saa lähes samalla 425 000 euron hinnalla Helsingin Etu-Töölöstä, Manhattanin Upper East Sidelta ja Pekingin keskustasta.

– Asuntojen hintataso on järjetön, Kortteinen sanoo Helsingin Sanomille.

Kortteisen mukaan yksi syy rajuihin hintoihin ovat liian pienet markkinat.

– Meillä on hyvin pienet ja pitkään säännöstellyt markkinat, missä on vähän toimijoita. Se ei ainakaan edistä hinnalla kilpailua. En silti kykene selittämään tarkemmin, mistä tämä johtuu.

Suomessa asuntojen hintoja on perinteisesti yritetty laskea Kortteisen mukaan niin, että rakennetaan pienempiä asuntoja.

– Maksaa vähemmän, jos on vähemmän neliöitä. Helsinki vastaa asuntojen koossa hyvää itäeurooppalaista keskitasoa. Se on asuntojen pienuuskilpailussa jaetulla pronssisijalla Vilnan ja Bratislavan kanssa.

Kortteisen mielestä yksi keino hintojen laskuun olisi asuntomarkkinoiden avaaminen kansainvälisille toimijoille.

Asuntojen hintataso näkyy kansantaloudessa 

Asuntojen hinnalla on myös laajempia taloudellisia vaikutuksia. Asumiseen käytetty raha on muusta kulutuksesta pois.

– Ei ole varaa ostaa palveluita, kun rahat kuluvat asumiseen. Sehän näkyy meillä hyvin tässä itsepalveluyhteiskunnassa, toteaa tutkija Henrik Lönnqvist Helsingin kaupungin tietokeskuksesta Helsingin Sanomille.

Asunnot muodostavatkin suuren osan suomalaisten varallisuudesta.

– Tällä voi olla vaikutuksia myös kansantalouteen, jos vaikka joudutaan pahaan työttömyyskierteeseen eikä ihmisillä ole varaa maksaa lainojaan. Pankit saattavat joutua pulaan luottotappioiden vuoksi. 

Lönnqvistin mukaan asuntojen hinnoilla voi olla myös työllisyysvaikutuksia, sillä kalliit hinnat voivat estää ihmisiä muuttamassa työn perässä.  

Oikaisu: Juttua on korjattu 28.9. klo 9.59. Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, Kortteinen ei esittänyt hintojen alentamiseksi pienempiä asuntoja. Hänen mukaansa se on ollut Suomessa perinteinen tapa, mutta toimivampi olisi esimerkiksi asuntomarkkinoiden avaaminen kansainväliselle kilpailulle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?