Yhdet vievät aseet, toiset ottavat pakolaiset

Julkaistu: , Päivitetty:

Euroopan unionin johtajat miettivät, mitä tehdä Eurooppaan pyrkiville pakolaisille. Sota-alueille virtaa samaan aikaan musertavan paljon aseita. Onko näillä yhteyttä?


Pakolaiskriisiä ratkovien EU-maiden pitäisi analysoida paljon nykyistä tarkemmin asetoimituksia kriisialueille, kansainvälisen asekaupan asiantuntija sanoo.

– On valtavan suuri riski, että aseita joutuu vääriin käsiin, kuten Irakissa ja Libyassa. On myös ymmärrettävä riski siitä, että hallitukset käyttävät aseita vääriin tarkoituksiin tukahduttaakseen rauhanomaisia oppositioliikkeitä, Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin vanhempi tutkija Pieter Wezeman sanoo Taloussanomille.

Keväällä yhdysvaltalaismedia uutisoi, että maan puolustusinisteriö on kadottanut 500 miljoonan dollarinasetoimitukset Jemeniin.

– Lännen aseet voivat myös muodostua hallituksen sorron symboleiksi, kiihottaa väkivaltaisuuksiin ja luoda lännelle vihamielistä ilmapiiriä ja kansainvälistä turvattomuutta, Wezeman lisää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Äärijärjestöjen turvallisuusuhka on Wezemanin mukaan perusteltu syy aseviennille. Toisaalta on äärimmäisen tärkeää tunnistaa paisuvan asearsenaalin riski.

– Näimme mitä tapahtui Irakissa. Siellä ei tehty riittäviä riskianalyysejä. Aseita käytettiin yhä uudestaan ja uudestaan vastuuttomasti, ja ne päätyivät vääriin käsiin. Ja silti aseiden vienti vain jatkui.

USA on ottanut hyvin vähän pakolaisia

"Länsiaseet eivät koskaan huku mereen", aktivistiryhmä U.S. Uncut kuvaa nykytilaa, eli hyvin järjestettyjen asekuljetusten ja henkensä menettävien pakolaisten paradoksia. Brittiparlamentaarikko Caroline Lucas nosti ongelman esiin Lontoon vuotuisten asemessujen alla.

– Konfliktit ruokkivat tuskaista pakolaiskriisiä, ja kansainvälinen asekauppa osittain lisää konflikteja. On häpeällistä, että Britannian hallitus rullaa punaisen maton asekauppiaille ja despooteille samaan aikaan, kun se epää sotaa pakenevilta pääsyn maahan, Lucas sanoi.

Yhdysvaltain kongressin tietopalvelun mukaan Yhdysvallat on myynyt Syyriaan 7,7 miljardin dollarin arvosta aseita vuodesta 2011, mutta pakolaisia se on vastaanottanut vain noin 1 400.

U.S. Uncut arvostelee epäsuhtaa ja laskee, että kahdeksan eniten aseita Syyriaan myynyttä maata on vastaanottanut pakolaisia vain kaksi prosenttia Saksan ottamasta määrästä.

EU-maista Britannia, Ranska, Belgia, Tanska ja Hollanti rahoittivat Syyrian oppositiota 882 miljoonalla dollarilla vuonna 2013, mutta niilläkin on vastaanottohalua Saksaa ja Syyrian naapurimaita paljon vähemmän.

Wezeman pitää vertailua perusteltuna.

– Se auttaa osoittamaan, miten erilaisia ratkaisukeinoja maat painottavat. Yhdysvallat ja Venäjä johtavat suuntausta, jossa voimankäyttö on keskeistä.

– Suurimmat asekauppiaat varmasti ajattelevat, että ne toimittavat aseita juuri äärijärjestöjen kukistamiseksi, eivätkä siksi niele logiikkaa, jossa viejämaiden pitäisi ottaa lisää pakolaisia.

Monitahoinen ongelma

Suomesta turvapaikkaa hakevien kotimaissa Irakissa, Afganistanissa ja Syyriassa venäläisaseiden määrä on kasvussa (katso taulukko lopussa). Hiljattain Bagdadissa vieraillut presidentti Vladimir Putin sanoi, että Venäjä haluaa Irakille aseita ilman ennakkoehtoja, koska maa on Syyrian ja Egyptin ohella terrorisminvastaisen sodan eturintamassa.

Presidentti Barack Obaman kaudella Yhdysvaltain asevienti on puolestaan noussut yli 169 miljardiin dollariin, enemmän kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen, tutkimuslaitos CIP:n johtaja William D Hartung laskee.

Lähi-idässä kasvupotentiaalia on 110 miljardin dollarin verran tulevana vuosikymmenenä, puolustusalan yhtiö IHS Jane'sin analyytikko Ben Moores toteaa raportissa.

– Aseviennin ja pakolaismäärän kasvun yhteys on hyvin moniulotteinen kysymys. Esimerkiksi Venäjän perustelu aseviennille Syyriaan on se, että al-Assad tai sen vastaavanlainen seuraaja ovat ainoita vastavoimia Isisille, ja siksi asevienti on tärkeä vakauttaja maalle, Wezeman sanoo.

– Toiset taas sanovat, että tämä ei toimi. Katsokaa mitä tapahtui Irakissa [kesällä 2014], jolloin Isis sai haltuunsa länsiaseita ja vain voimistui.

Venäjän kanssa voi olla eri mieltä, mutta samaa perustelua käyttää länsi toimittaessaan valtavasti aseita Irakin hallitukselle. Ajatuksena on, että aseiden viennillä Irakiin, Syyriaan, Saudi-Arabiaan ja Turkkiin voidaan torjua Isisin ja muiden vaarallisten ryhmien laajentuminen ja lopettaa pakolaisvirta alueilta.

Näin paljon aseita viedään kriisimaihin
Aseiden TIV-vientimääriä (miljoonaa yksikköä) kolmeen kriisimaahan (kriisimaat lihavoituja)

Afganistan20102011201220132014Yhteensä *
USA245521417152731408
Venäjä68778181203509
Italia595030--139
Sveitsi---61924
Bosnia-Herzegovina-14---14
Irak      
USA3634323412462721653
Venäjä6881-51317517
Ukraina134811247-220
Saksa-3618-357
Iran----3232
Syyria      
Venäjä238282351351-1222
Iran4586201010171
Kiina15---15 
       
*Siprin kehittämä yksikkö: TIV (trend-indicator value). Ei kuvaa todellisia kauppahintoja, alkujaan lähellä vuoden 1990 Yhdysvaltain dollaria. Helpottaa vertailua eri maiden ja vuosikymmenten välillä. Voidaan muuttaa euroiksi suhdeluvulla 1,6 (1 € = 1,6 TIV)      
       
       
       
Lähde: Tukholman kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti (SIPRI)


"Voimakasta lobbausta"

Syyriaan suuntautuvan aseviennin vaikuttimet ovat pääosin poliittisia, mutta isoilla kasvumarkkinoilla Turkissa ja Saudi-Arabiassa – jotka nekin ovat osapuolia Syyrian konfliktissa – intressit ovat erityisesti kaupallisia. Myös Kiinassa joka kasvattaa voimakkaasti puolustusmenojaan.

– Näiden maiden kohdalla aseyhtiöt pyrkivät voimallisesti vaikuttamaan asevientiin markkinoinnilla ja lobbaamisella. Kysymys kuuluu niidenkin tapauksessa, edistääkö massiivinen asekauppa voimankäyttöä suosivaa asenneilmapiiriä, joka syrjäyttää muiden vaihtoehtojen etsimisen.

Oikaisu kello 11.15. Taulukon otsikkoa muokattu. TIV-vientimääriin lisätty selvennys "(miljoonaa yksikköä)".

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käteinen raha loppumassa Ilomantsissa – pitäjän ainoassa pankki­automaatissa aivan käsittämätön tukos

  2. 2

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  3. 3

   Verkkokauppa.com antoi tulosvaroituksen – yhtenä syynä hintakilpailun kiristyminen

  4. 4

   Asiantuntijoilta arvio synkästä väestöennusteesta: Näin paljon eläkemaksut nousevat

  5. 5

   Kiistelty yhdysvaltalaisfirma myy ikäihmisille nuorta verta suoneen – väittää nuoruudenlähteeksi

  6. 6

   HS-mielipide: Pikavipit syöksivät nuoren miehen syvemmälle huumehelvettiin – isä syyttää firmoja moraalittomasta rahanjaosta

  7. 7

   KKV:ltä ehdollinen hyväksyntä Postin ja Transvalin kaupalle

  8. 8

   Kaivosteollisuus uskoo kaivosveron tulevan – ”Olisi hyvä, että olisi ensin jotain verotettavaa”

  9. 9

   Taas tyly arvio kolmekymppisten tulevaisuudesta: ”Mitään jättiperintöjä ei ole tulossa”

  10. 10

   Tutkijan mukaan hyvinvointivaltio jarruttaa naisia – Perheen ja uran yhdistävä Annica hämmästyi: ”Tämä on todella hyvä diili”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  2. 2

   Taas tyly arvio kolmekymppisten tulevaisuudesta: ”Mitään jättiperintöjä ei ole tulossa”

  3. 3

   Käteinen raha loppumassa Ilomantsissa – pitäjän ainoassa pankki­automaatissa aivan käsittämätön tukos

  4. 4

   Asiantuntijoilta arvio synkästä väestöennusteesta: Näin paljon eläkemaksut nousevat

  5. 5

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  6. 6

   HS-mielipide: Pikavipit syöksivät nuoren miehen syvemmälle huumehelvettiin – isä syyttää firmoja moraalittomasta rahanjaosta

  7. 7

   Miksi naiset eivät etene uralla? Tutkija pitää hyvinvointivaltiota suurimpana ongelmana

  8. 8

   Konkurssiin menneet BR-lelut ja Toys R’Us aloittavat tyhjennysmyynnin Suomessa – nämä myymälät ovat vielä auki

  9. 9

   Tutkijan mukaan hyvinvointivaltio jarruttaa naisia – Perheen ja uran yhdistävä Annica hämmästyi: ”Tämä on todella hyvä diili”

  10. 10

   Kansainväliseltä valuuttarahastolta tyly arvio: Suomen vienti onnahtelee, luotonanto kiristyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Katso kuulutko häviäjien ikäryhmään – karu havainto kolmekymppisten tienaamisesta

  2. 2

   Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”

  3. 3

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  4. 4

   ”Järkkykorkeat” vuokrat saivat yrittäjän sulkemaan liikkeen – Katso, tästä kuinka kallis Helsinki on kauppiaalle

  5. 5

   Tämä mies tuntee huonot pomot, koska oli itse sellainen: ”20 prosenttia johtajista pitäisi potkia heti pois”

  6. 6

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  7. 7

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  8. 8

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  9. 9

   Myös OP alkaa periä maksuja ahkerilta käteisnostajilta

  10. 10

   Kaj, 66, nostaa täyttä eläkettä – ja tekee bisnestä liki puoli miljoonaa vuodessa

  11. Näytä lisää