Volkswagenin toimitusjohtaja eroaa: "Yhtiö tarvitsee uuden alun"

Saksalaisen autonvalmistajan toimitusjohtaja jättää tehtävänsä. Yhtiö narahti viime viikolla Yhdysvalloissa diesel-autojensa päästötulosten peukaloinnista.

23.9.2015 18:07 | Päivitetty 23.9.2015 21:22

Saksalaisen autonvalmistaja Volkswagenin toimitusjohtaja Martin Winterkorn jättää tehtävänsä. Winterkorn kertoi päätöksestään keskiviikkoiltana.

– Volkswagen tarvitsee uuden alun – myös henkilöiden osalta, Winterkorn sanoo lausunnossaan.

– Puhdistan tietä tälle uudelle alulle omalla eroamisellani.

Volkswagen on joutunut ison skandaalin keskelle, kun kävi ilmi, että yhtiö on vääristellyt diesel-ajoneuvojensa päästötuloksia Yhdysvalloissa.

Yhtiötä vastaan on käynnistetty rikostutkimukset sekä Yhdysvalloissa että Saksassa. Volkswagenin osakekurssi on romahtanut, ja Saksan hallitus on joutunut skandaalissa hankalaan välikäteen.

Winterkorn sanoo olevansa pahoillaan tapahtumista, ja Volkswagen kertoo Winterkornin pyytäneen eroa itse yhtiön hallintoneuvostolta. Tiedotteessa Winterkorn sanoo ottavansa myös täyden vastuun yhtiössä tapahtuneista väärinkäytöksistä. Hän kertoo, ettei hän tiedä tehneensä itse mitään väärää.

68-vuotias Winterkorn on johtanut autojättiä vuodesta 2007 lähtien. Hänen kaudellaan Volkswagenin kurssi on kääntynyt nousuun ja yhtiöstä on kasvanut 600 000 työntekijän jättiläinen, joka valmistaa muun muassa Lamborghini-urheiluautoja ja Scania-kuorma-autoja.

Volkswagen joutui antamaan eilen tulosvaroituksen skandaalin vuoksi. Yhtiö teki myös 6,5 miljardin euron varauksen kattamaan tapauksesta koituvat kulut.

Huijausskandaali pudotti Volkswagenin osakekurssia rajusti eli 35 prosenttia Frankfurtin pörssissä alkuviikon aikana. Tänään kurssi oli jo ennen Winterkornin eroilmoitusta nousussa ja päätyi lopulta 6,9 prosenttia plussalle.

Autoyhtiön hallintoneuvosto käsittelee Winterkornin seuraaja-asiaa kokouksessaan perjantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?