Syksyllä pohditaan, miten veneet pannaan verolle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Syksyllä pohditaan, miten veneet pannaan verolle

Kuvituskuva
Julkaistu: 22.9.2015 13:45

Hallituksen kaavaileman käyttömaksun valmistelu on vielä kesken, joten veneiden ja moottoripyörien omistajat voivat hengähtää.

Hallituksen ohjelmassaan mainitsema veneiden ja erilaisten moottoriajoneuvojen verottaminen ei astu voimaan vielä lähiaikoina.

– Verot astuvat voimaan vuonna 2017, aikaisintaan, kertoo hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöstä Taloussanomille.

Hänen mukaansa asian valmistelutyö on edelleen pahasti kesken. Ministeriössä on riittänyt viime aikoina työtä eduskunnalle annettavien budjettilakien kanssa.

– Selvitystyöhön päästää vasta syksyllä. Tämän jälkeen tiedetään, millä malleilla edetään ja mitkä ovat veroperusteet, Sandell sanoo.

Veneiden kohdalla asiaa hankaloittaa etenkin kattavan ja ajantasaisen rekisterin puute. Vielä ei myöskään tiedetä, mihin moottoriajoneuvoihin vero kohdistuu.

– Ensiksi lähdetään selvittämään sitä, mitä tietoa rekistereissä on, mitä voitaisiin käyttää veroperusteena. Ainakin veneiden osalta on puutteita.

Käyttömaksu mopoille?

Veneisiin ja erilaisiin kulkuneuvoihin, kuten moottoripyöriin kohdistuvilla veroilla on tarkoitus kerätä vuosittain 50 miljoonaa euroa. Tällä on tarkoitus kompensoida osaltaan autoveron alentamista.

Hankkeeseen on liittynyt alusta lähtien suurta epätietoisuutta. Hallitusohjelman mukaan kyseessä on "vuotuinen vero".

Tähän asti moottoripyörät ovat säästyneet ajoneuvoverolta, toisin kuin autoilijat. Venekauppiaat ja moottoripyöräkauppiaat ovat pitäneet veroa ylimääräisenä rasitteena taantumasta kärsineelle alalle.

Venerekistereissä on Suomessa parisataatuhatta alusta. Rekisteröityjä moottoripyöriä on noin neljännesmiljoona. Määrä on historiallisen suuri.

Moottoripyörien lisäksi veron piiriin saattavat kuulua myös mopot ja viime vuosina yleistyneet mönkijät.