Ruotsissa kokeillaan kuuden tunnin työpäivää – tulokset näyttävät hyviltä

Ruotsalaisessa autokorjaamossa virheet ovat vähentyneet ja tulos kasvanut, kun työpäivää on lyhennetty. Palkka on silti ennallaan.

18.9.2015 11:01

Ruotsalaisten kokeilujen mukaan kuuden tunnin työpäivä voi nostaa tuottavuutta ja parantaa työntekijöiden hyvinvointia vähentäen henkilöstön vaihtuvuutta, kertoo brittilehti The Guardian.

Göteborgilaisessa vanhainkodissa siirryttiin helmikuussa kuusituntiseen työpäivään aiemmasta kahdeksantuntisesta päivästä. Palkka pysyi samana.

– Olin aiemmin koko ajan uupunut ja kotiin päästyäni rojahdin sohvalle. Mutta nyt olen paljon virkeämpi ja minulla on energiaa sekä työlleni että perhe-elämälleni, Svartedalenin vanhainkodin apuhoitaja Lise-Lotte Pettersson sanoo Guardianille.

Svartedalenin kokeilu kiinnostaa myös muualla Ruotsissa. Göteborgissa Sahlgrenskan yliopistosairaalan ortopedisella leikkausosastolla on siirrytty kuusituntiseen päivään. Samoin ovat tehneet lääkärit ja hoitajat kahdella osastolla Uumajassa.

Svartedalenissa kokeilu myös maksaa. Lyhyempien päivien paikkaamiseksi henkilöstöä on pitänyt lisätä neljällätoista. Silti kokeilua pidetään menestyksenä. Vanhustenhoidon johtajan Ann-Charlotte Dahlbom Larssonin mukaan henkilökunnan hyvinvointi on lisääntynyt ja hoidon taso parantunut.

– 1990-luvulta lähtien työ on lisääntynyt ja väki vähentynyt. Näin emme voi enää jatkaa. Uupumuksen vuoksi alalla on paljon sairastumista ja masennusta. Työn ja elämän välinen epätasapaino ei ole hyväksi kenellekään, Dahlbom Larsson sanoo.

Myös yksityisellä sektorilla kuusituntinen päivä tunnetaan ja sen kerrotaan parantaneen laatua ja tuottavuutta.

Göteborgissa Toyotan huoltoliikkeissä on tehty kuusituntista työpäivää jo toistakymmentä vuotta eikä menneeseen ole kaivattu. Ennen asiakkaat olivat tyytymättömiä pitkiin odotusaikoihin ja henkilöstö oli stressaantunut ja teki virheitä, kertoo Toyota Center Göteborgin johtaja Martin Banck, joka aikanaan ehdotti mekaanikkojen työajan lyhentämistä.

Aiemmasta seitsemästä-neljään-päivästä on siirrytty kuusituntiseen päivään täydellä palkalla. Työvuorot kestävät aamukuudesta puoleenpäivään ja siitä taas iltakuuteen. Taukoja on vastaavasti vähemmän ja ne ovat aiempaa lyhyempiä.

– Työntekijät voivat paremmin, vaihtuvuus on pientä ja uuden henkilöstön palkkaaminen on helpompaa. Työvälineiden käyttö on tehokkaampaa ja pääomakulut alemmat. Kaikki ovat tyytyväisiä, sanoo Banck, jonka mukaan tuloskin on kasvanut neljänneksen.

Erästä kuusituntisen päivän kokeilua arvioinut Lundin yliopiston professori Birgitta Olsson sanoo, että lyhennyksestä koituvia kustannuksia on vaikea arvioida. Missä määrin esimerkiksi säästöt sairauspoissaoloista ovat seurausta työpäivän lyhentämisestä ja kuinka paljon mukana on muita seikkoja, on vaikea selvittää. Kuviota mutkistaa lisäksi se, että säästöt työttömyyskuluista koituvat valtion eduksi, mutta lisähenkilöstön palkkaaminen jää kunnan kustannukseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?