Kotitaloudet janoavat yhä lainaa

Kotitalouksien luotonjano näyttää piristyneen, kertoo Finanssialan Keskusliiton (FK) tuore barometri. Yrityksissä suunta on päinvastainen: Luotonkysyntä vähenee, ja lainoja otetaan esimerkiksi etenkin rahoituksen uudelleenjärjestelyyn.

17.9.2015 11:40

Pankinjohtajat arvioivat FK:n selvityksessä elo-syyskuun vaihteessa, että suomalaiset kotitaloudet ovat nyt viime vuotta kiinnostuneempia lainanotosta. Kysynnän myös odotetaan jatkuvan viime vuotta vilkkaampana, mutta aiempaa harvempi uskoo luotonjanon enää tästä kasvavan.

FK:n barometri kuvaa luotonkysyntää saldoluvuin neljä kertaa vuodessa tehtävissä Pankkibarometreissään. Tuoreessa barometrissä kotitalouksien luotonkysyntää kuvaava saldo on +26. Kysyntä on heikentynyt edelliseltä neljännekseltä, jolloin saldoluku oli +40. Luku on kuitenkin selvästi parempi kuin pitkän aikavälin keskiarvo, joka on +11. Vuosina 2012–2014 saldoluvut olivat pääasiassa pakkasen puolella.

Yleisimmin kotitaloudet hakevat lainaa oman asunnon hankintaan ja peruskorjaukseen. Pankinjohtajista 40 prosenttia arvioi, että oman asunnon hankkiminen piristyy yhä.

Kyselyssä näyttää siltä, että viime aikoina suosittujen lyhennysvapaiden käyttö on mahdollisesti saavuttanut suosiopiikkinsä. Toisaalta 40 prosenttia kyselyn vastaajista kuitenkin arvioi, että lyhennysvapaiden käyttö lisääntyy.

Barometrin mukaan myös kotitalouksien sijoituksiin ottamat lainat ovat yleistymässä. FK:n mukaan etenkin vakuutussäästäminen ja asuntosijoittaminen kiinnostaa suomalaisia, kun taas osakkeiden ja osakerahastojen kasvanut suosio näyttää jo hiipuvan.

Yritysten lainahalukkuus vähenee entisestään

Yritysten luottokysyntä sen sijaan on heikkenee, pankinjohtajat arvioivat. Viime vuodesta ja alkukesästä heikentynyt luotonjano vähenee entisestään vuoden loppupuolella, barometri ennakoi.

Loppuvuodesta yritykset hakevat pankkilainaa etenkin uudelleenjärjestelläkseen rahoitustaan ja käyttöpääomatarpeisiin, vastaajat arvioivat. Investointeihin otettujen lainojen taas uskoi vähenevän 43 prosenttia vastaajista.

FK tekee Pankkibarometrin neljä kertaa vuodessa. FK kysyy pankinjohtajien käsityksiä muun muassa lainojen kysynnästä. Tuoreeseen kyselyyn vastasi 94 pankinjohtajaa, joista puolet oli henkilöasiakkaista vastaavia pankinjohtajia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?