Danske: Asuntolainakisa kiristyy – korkoa maksetaan nyt vähemmän kuin koskaan

Pankkien marginaalikilpailu saa jatkoa. Asuntojen hinnat kääntyvät ensi vuonna pieneen nousuun.

15.9.2015 14:24 | Päivitetty 15.9.2015 14:15

Historiallisen alhaisten korkojen ja pankkien uudestaan roihahtaneen marginaalikilpailun vuoksi suomalaiset kuluttajat maksavat vähemmän korkoa asuntolainoistaan kuin koskaan aiemmin.

Näin totesi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki pankin suhdannekatsauksen julkistuksessa tänään. Hän arvioi, että tilanne ei vähään aikaan muutu – pikemminkin päinvastoin.

– Kilpailu asuntolainamarkkinoilla on edelleen kovaa ja marginaalit ovat tulleet alaspäin, Kuoppamäki tyytyi tänään sanomaan.

Viime viikkoina asuntoluotottajien välillä on käyty poikkeuksellista marginaalikeskustelua, kun Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna ennakoi blogissaan, että asuntolainojen marginaalit sukeltavat pankkien markkinaosuustaiston koventuessa. Hänen mukaansa nykytaso on parhaimmillaan jo 0,75–0,85 prosenttia, ja ensi vuonna kuljetaan lähempänä 0,50 prosenttia.

Esimerkiksi finanssiryhmä OP oudoksui Hypon lupailuja ja henkilöasiakkuuksista vastaava Merja Auvinen huomautti pankin sivuilla, että Paunan puheet voidaan tulkita hintasignaloinniksi.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtaja Kirsi Leivo puolestaan totesi myöhemmin Taloussanomien haastattelussa, että Hypon puheissa ei ole moitittavaa. Kiellettyä olisi viestintä, jolla yritetään nostaa hintoja tai pitää ne ennallaan.

Dansken Kuoppamäki ei halunnut tänään ennakoida, millaiselle tasolle marginaaleissa kiristyneessä kilpailussa päädytään – joka tapauksessa alaspäin ollaan menossa.

Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkonen arvioi suhdannekatsauksen julkistuksessa, että asuntokauppa pysyy ensi vuonnakin Suomessa vakaalla tasolla. Tämän vuoden pienen hintojen laskun jälkeen ensi vuonna nähdään Dansken ennusteen mukaan keskimäärin 0,5 prosentin hintojen nousu.

– Erot ovat tietysti alueellisesti suuria, Mikkonen huomauttaa.

Niin kauan, kun kuluttajien näkymät ovat epävarmoja, mutta korot matalalla, mitään suurta liikettä asuntomarkkinoilla tuskin nähdään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?