Onko Suomen maine pian ihan pilalla? Näin vastataan Ruotsista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Onko Suomen maine pian ihan pilalla? Näin vastataan Ruotsista

Perjantain mielenilmaus aiheuttaa Suomelle noin sadan miljoonan euron taloudelliset menetykset, mutta vielä vakavampaa on sen aiheuttama mainehaitta, Elinkeinoelämän keskusliitto EK pelkää. Kysyimme tärkeästä vientimaastamme Ruotsista, menikö maine?

14.9.2015 15:21 | Päivitetty 14.9.2015 15:23

– Suomen maine luotettavana toimittajana kärsii. On paljon kansainvälisiä toimitusketjuja tuotteille, joiden valmistajista osa tulee Suomesta. Tiedän monien ulkomaankauppaa tekevien suomalaisyritysten saavan nyt paljon ihmettelyä osakseen, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi tänään Helsingin Sanomissa.

Onko Suomen maine vientimaana nyt mennyttä? Kysytäänpä Suomen tärkeimpiin kauppakumppaneihin lukeutuvasta Ruotsista.

– Yleisen käsitykseni mukaan Suomi ei ole erityisen altis lakkojen aiheuttamille häiriöille enkä usko, että yhden päivän lakko muuttaa asiaa, sanoo tutkija Shon Ferguson Institutet för Näringslivsforskning -tutkimuslaitoksesta, jonka voi katsoa vastaavan kotimaista Elinkeinoelämän tutkimuslaitosta.

Vientiin voi vaikuttaa yksinkertaisesti se, että tuotanto laskee lakkojen aikana.

Jos lakot kuitenkin yleistyisivät ja niitä seurattaisiin paljon ruotsalaisessa mediassa, se voisi pitkällä aikavälillä vaikuttaa Suomen maineeseen, Ferguson arvioi Taloussanomille.

– Suomalaisten tuotteiden kysyntä voisi tietysti supistua, jos lakot ja epävarmuus jatkuisivat pitkään. Mutta sitä pidän hyvin epätodennäköisenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?