Ranska aikoo uudistaa monimutkaista työlainsäädäntöään - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ranska aikoo uudistaa "lukukelvottomia" lakejaan

Pääministeri luonnehtii nykyisiä lakeja osin lukukelvottomiksi.

Ranskan pääministeri Manuel Valls.

9.9.2015 21:20

Ranskan hallitus aikoo esittää lakiuudistuksia, jotka yksinkertaistaisivat maan monimutkaista työlainsäädäntöä ja lisäisivät keskitettyä työehtoneuvottelua. Asiasta kertoi Ranskan pääministeri Manuel Valls tänään.

Ranska on luvannut nopeuttaa uudistuksia, joita siltä ovat vaatineet EU:n komissio, Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ja teollisuusmaiden järjestö OECD. Niiden mukaan työmarkkinauudistuksen tulisi olla hallituksen tärkeysjärjestyksessä ykkösenä.

Vallsin mukaan lakiehdotus on määrä saada valmiiksi jo ennen vuodenvaihdetta, kun ensin on käyty keskustelut työmarkkinaosapuolten kanssa. Parlamentin lopullinen hyväksyntä uudistuksille on tarkoitus saada jo ensi kesänä.

– Tämä on hallituskauden tärkeä merkkipaalu. Työlainsäädäntömme on muodostunut liian monimutkaiseksi ja paikoin jopa lukukelvottomaksi, Valls sanoi.

Ranskan nykyistä 35 tunnin viikkotyöaikaa ei kuitenkaan ole tarkoitus muuttaa.

Sen sijaan työehtoneuvotteluja on tarkoitus keskittää niin että nykyisistä 750 sopimusalasta päästäisiin sataan sopimusalaan. Esimerkiksi Saksassa keskitetyillä neuvotteluilla on pitkät perinteet ja siellä sopimusaloja on vain 50, Valls vertaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?