Professori Uusitalo: Palkkavaatimukset kasvavat

Jyväskylän yliopiston professorin Roope Uusitalon mielestä hallituksen ehdotuksessa puhutaan ehkä jopa liikaa kilpailukyvystä.

9.9.2015 12:11 | Päivitetty 9.9.2015 12:36

Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Roope Uusitalo odottaa hallituksen julkistavan esityksensä taustalla olevat laskelmat mahdollisimman pian.

– Esimerkiksi sairauspäivärahan omavastuiden vaikutus kustannuksiin on vaikeasti laskettavissa, koska se voi vaikuttaa myös käyttäytymiseen. Kotimaista tutkimusta teemasta ei oikein ole, talouspoliittisen arviointineuvoston puheenjohtajana toimiva Uusitalo sanoo Taloussanomille.

Lomaoikeuden lyhennys on "selkeä heikennys" julkisella sektorilla työskentelevien työehtoihin ja ylityö- ja sunnuntaikorvausten leikkaaminen käytännössä palkanalennus. Silti työvoimakustannusten vaikutusta vientiin ja työllisyyteen on Uusitalon mukaan vaikea arvioida.

Uusitalon mielestä ehdotuksessa puhutaan ehkä jopa liikaa kilpailukyvystä.

– Kilpailukyky on kuitenkin vain välitavoite. Varsinainen tavoite on julkisen sektorin rahoitusaseman tasapainottaminen ja palvelujen turvaaminen, Uusitalo sanoo.

"Mielenkiintoiset" palkkaneuvottelut

Se, auttavatko uudistukset julkista taloutta säästämään, on vielä epävarmaa, professori Uusitalo arvioi. Työnantajamaksujen alennus nostaa heti julkisen sektorin menoja, mutta menosäästöt sen sijaan riippuvat työehtosopimusneuvotteluiden tuloksista.

Monet työehtosopimukset ovat katkolla vasta 2017 alusta. Uusitalo uskoo, että työnantajamaksun alennus tulee voimaan jo nopeammin, joten työvoimakustannusten alentuminen voi alkaa niiden osalta jo ensi vuonna.

Julkisen sektorin säästöjen osalta aikataulu on riittävä, koska julkisella puolella ei ole aikaisemmin säästöpäätösten jälkeen akuuttia rahoitus- tai velkaongelmaa, vaan ongelma liittyy pitkän aikavälin näkymiin, hän katsoo.

– Ensimmäisten ammattiliittojen kommenttien perusteella voi odottaa palkankorotusvaatimusten kasvavan, jos muita työsuhteiden ehtoja heikennetään. Neuvottelukierroksesta tullee varsin mielenkiintoinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?