Heillä ensimmäinen sairauspäivä on jo palkaton – ei juuri vaikuttanut

Palkaton sairauspäivä tunnetaan jo ainakin rakennusalalla.

8.9.2015 20:21 | Päivitetty 8.9.2015 21:25

Hallituksen ehdotuksiin kuuluva palkaton sairauspäivä ei ole mikään uutuus ainakaan rakennusalalla.

Alan työehtosopimuksissa on sovittu, että sairausajalta maksetaan palkkaa vasta toisesta sairauspäivästä lukien, jos työsuhde on kestänyt alle vuoden. Aiemmin sopimuksissa puhuttiin jopa kahden vuoden työsuhde-ehdosta.

Työntekijöitä edustavan Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoo Taloussanomille, että karenssin voimaantulo aikanaan ei juurikaan näkynyt ihmisten käyttäytymisessä.

Isompi vaikutus on ollut pykälällä, jossa mahdollistettiin paikallinen sopiminen sairauden omailmoituskäytännöstä.

– Se on itse asiassa vähentänyt sairauspoissaoloja. Muillakin teollisuudenaloilla on huomattu, että omailmoituskäytäntö vähentää sairausajan palkkakuluja ja sairausajan käyttö vähenee, Harjuniemi sanoo.

Hallituksen ehdotukset Suomen kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi pitävät sisällään työsopimuslain muuttamisen niin, että ensimmäiseltä sairauspäivältä ei maksettaisi palkkaa ja lopuiltakin päiviltä palkkaa leikattaisiin viidenneksellä.

Harjuniemi povaa näiden aikeiden aiheuttavan vielä ankaraa painia, sillä jo aiemmat keskustelut karenssista ovat rakennusalalla olleet kovia.

– Nykyistä tilannetta ei pidetä erityisen ongelmallisena, mutta jos karenssi on palautumassa vanhempiinkin työsuhteisiin, niin se on ongelma, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?