SAK: Hallitus rikkoo perustuslakia – "arvaamattomat seuraukset"

SAK tyrmää hallituksen uudistusehdotukset.

8.9.2015 16:38

Palkansaajien keskusjärjestö SAK tyrmää hallituksen tänään julkistamat ehdotukset kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi. Järjestö pitää ehdotuksia perustuslain vastaisina ja vaatii niiden arvioimista eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

– Jos hallituksen esittämät työelämän heikennysesitykset toteutetaan, on niillä arvaamattomat seuraukset koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Toimet tarkoittavat, että hallitus on nyt astunut työmarkkinapöytään, millä on aina huonot seuraukset, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo järjestön tiedotteessa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan uudistukset saatetaan voimaan pakottavana lainsäädäntönä.

Lyly sanoo, että toimet romuttavat länsimaista vapaata sopimusoikeutta. Hänen mukaansa yksipuolinen pakottaminen myös vaikeuttaa merkittävästi edellytyksiä paikalliseen sopimiseen.

SAK sanoo lisäksi pitävänsä vaarallisena, että hallituksen toimet kohdistuvat erityisesti pienipalkkaisiin ja julkisen sektorin työntekijöihin.

– Sunnuntaikorvauksien alentaminen heikentää vuorotyöntekijöiden ja yksityisillä palvelualoilla työskentelevien, usein osa-aikaisten naisten toimeentuloa. Ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuus ja muut sairauslomaan liittyvät heikennykset vaikeuttavat erityisesti lapsiperheiden vanhempien työssäkäyntiä, Lyly sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?