STTK povaa levottomia aikoja – EK kiittelee

Hallitus leikkii tulitikuilla ruutitynnyrin lähellä, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo uusista toimista. EK pitää toimia välttämättöminä.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

8.9.2015 15:58

Palkansaajajärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on huolissaan yhteiskuntarauhasta hallituksen sanelupolitiikan vuoksi. Palolan mukaan työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa on edessä levottomat ajat yhteiskuntasopimusneuvottelujen kaaduttua.

Hallitus esittää muun muassa työnantajien sosiaaliturvamaksujen alentamista, sunnuntailisien leikkaamista ja sairausloman palkan alentamista. Toimien taustalla on hallituksen epäonnistunut yritys saada aikaan työmarkkinajärjestöjen kanssa niin kutsuttu yhteiskuntasopimus, jonka tarkoituksena oli parantaa Suomen hintakilpailukykyä.

Nyt hallitus pyrkii kohentamaan hintakilpailukykyä toimilla, joihin lukeutuu myös muun muassa arkipyhien siirto ja julkisen sektorin lomien lyhentäminen. STTK pitää keinoja työnantajavetoisena pakkona ja saneluna.

– Vaihtoehdotonta talous- ja työmarkkinapolitiikkaa ei huonossakaan taloustilanteessa tarvitse harjoittaa. Hallitus leikkii tulitikuilla ruutitynnyrin lähellä, STTK:n Palola sanoo tiedotteessa.

Hän pitää hallituksen toimia hyökkäyksenä työmarkkinoiden sopimuskulttuuria vastaan. STTK arvioi, että hallituksen toimet osuvat erityisesti pieni- ja keskituloisiin naisiin.

EK kiittelee

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan hallitus korjaa toimilla Suomen kilpailukykyä. Toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää toimia välttämättöminä.

– Päätökset ovat vaikeita, mutta taloustilanteen synkistyessä toimet tulevat päivä päivältä yhä tärkeämmiksi, Häkämies sanoo tiedotteessa.

Hallituksen toimien lisäksi Häkämies perää malttia palkkaneuvotteluissa. Hän myös korostaa paikallisen sopimisen merkitystä hallituksen esitellessä työehtojen valtiollista muokkausta.

– Yrityksissä tiedetään parhaiten markkina- ja kilpailutilanne, joten sinne tarvitaan nykyistä laajemmat mahdollisuudet sopia työn ehdoista, Häkämies sanoo tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?