Hallitus: Lomat lyhyemmiksi, sairastamista omalle vastuulle

Hallitus esittää esimerkiksi sunnuntai- ja ylityökorvausten vähentämistä sekä siirtymistä sairauslomissa Ruotsin malliin.

8.9.2015 15:20 | Päivitetty 8.9.2015 19:28

Hallitus esittää useita muutoksia työelämään, joiden tarkoituksena on korvata yhteiskuntasopimuksen kaatuminen.

Hallitus haluaa muun muassa muuttaa loppiaisen ja helatorstain palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa pidentämättä sekä puolittaa ylityökorvaukset. Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallitus ei halua pakottaa tekemään töitä pyhäpäivinä, joten ne voidaan korvata esimerkiksi lauantaitöillä.

Sunnuntaikorvaukset pienenisivät hallituksen esityksen mukaan 100 prosentista 75 prosenttiin. Hallitus oli Sipilän mukaan ensin aikeissa pienentää korvauksia 50 prosenttiin. Mieli muuttui kuitenkin, koska etenkin pienipalkkaisilla naisvaltaisilla aloilla sunnuntailisät ovat tärkeä osa palkkaa.

Pitkiä vuosilomia lyhennetään 38 päivästä 30 työpäivään, mikä koskee pääosin julkista sektoria.

Sairauslomissa hallitus haluaa siirtyä Ruotsin tyyppiseen malliin, jossa ensimmäinen sairauspäivä on palkaton. Seuraavilta päiviltä 9. päivään saakka maksetaan 80 prosenttia palkasta.

Lisäksi hallitus aikoo muun muassa parantaa muutosturvaa. Yli 20 työntekijää työllistävien yritysten työntekijöille esitetään uudelleentyöllistymistä edistävää valmennusta, jonka arvo olisi vähintään yrityksen keskimääräinen kuukausipalkka.

– Tästä hyötyvät erityisesti ne, joiden palkka on keskimääräistä pienempi, Sipilä sanoi.

Lisäksi työnantajan on tarjottava työterveyshuollon palvelut puoleksi vuodeksi irtisanomisajan jälkeen.

Työnantajille on luvassa myös 2 500 euron korvaus perhevapaiden aiheuttamien kustannusten tasaamiseksi, jos työntekijä palaa samalle työnantajalle.

Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua alennetaan 1,72 prosenttiyksiköllä vuoden 2017 alusta.

Pakottavalla lainsäädännöllä voimaan

Hallituksen tavoitteet on tarkoitus toteuttaa pakottavalla lainsäädännöllä, jota sovelletaan nykyisten työehtosopimusten päättymisen jälkeen.

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin ja kasvattaa työllisten määrää 110 000 henkilöllä tällä vaalikaudella.

Hallituspuolueiden eli keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten eduskuntaryhmät ovat antaneet uudistuksille hyväksyntänsä. Huomenna hallitus käsittelee asiaa budjettiriihessään ja työmarkkinaosapuolia kuullaan talousneuvostossa.

Hallitus tuo uudistuspaketin eduskuntaan valtioneuvoston tiedonantona syyskuun loppuun mennessä. Tavoitteena on, että lakimuutokset on tehty viimeistään ensi vuoden kesäkuussa. Muutosten on määrä tulla voimaan nykyisten työehtosopimusten päättyessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?