OP ärsyyntyi Hypon asuntolainapuheista

Finanssiryhmä OP on ärsyyntynyt Hypon lupailuista, joiden mukaan asuntolainamarginaaleissa kuljetaan kohti 0,50 prosenttia. OP:n mukaan tällainen voidaan tulkita hintasignaloinniksi.

8.9.2015 11:02

Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna kirjoitti vajaa viikko sitten blogissaan, että asuntolainojen marginaalit sukeltavat Suomen talouskehityksen mukana pankkien markkinaosuustaiston koventuessa.

Pääkaupunkiseudulla ja Tampereella asuvat asiakkaat, joilla on hyvä maksukyky ja likvidit vakuudet ovat Paunan mukaan saaneet nauttia alenevista marginaalitarjouksista.

– Tämän päivän taso on parhaimmillaan jo 0,75–0,85 prosenttia. Ensi vuonna kuljemme jo selvästi lähempänä 0,50:tä prosenttia, hän kirjoittaa.

Suomen suurimman asuntoluottojen myöntäjän OP:n mukaan lupaus on suuri, vaikka se tuleekin maan pienimmältä asuntolainoittajalta. OP:n henkilöasiakkuuksista vastaava Merja Auvinen kirjoittaa ryhmän verkkosivuilla, että tietojen antaminen tulevaisuuden aikomuksista on finanssialan toimijalle erityisen ongelmallista.

– Sellainen voidaan tulkita hintasignaloinniksi, ja sitä viranomaiset säätelevät tiukasti, hän jatkaa.

Marginaalitovat laskeneet

OP:n johtajat ovat käyneet asiaa koskevaa keskustelua myös Twitterissä. Pääjohtaja Reijo Karhinen kirjoittaa, että konserni noudattaa kansallisia ja EU:n viranomaisohjeita.

– Toivomme, että kaikkia toimijoita koskisivat samat säännöt, Auvinen lisää twiitissään.

Auvinen myöntää, että asuntolainojen marginaalit ovat laskeneet selvästi vuoden 2013 huipusta, mutta ne vaihtelevat eri puolilla Suomea. Marginaali ei ole kaikille sama, vaan se määritellään asiakkaan taloudellisen tilanteen perusteella. Taustojen kartoittaminen on Auvisen mukaan asiakkaankin etu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?