Nordea: Suomen talous takkuaa – Ruotsi porskuttaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsi porskuttaa – ihmiset vaurastuvat

Suomen talous takkuilee pahasti, mutta Ruotsin talous porskuttaa kolmen prosentin kasvuvauhtia sekä tänä että ensi vuonna, pankkikonserni Nordea ennustaa. Inflaatiokin on lähenemässä kahden prosentin tavoitetta.

2.9.2015 14:17

Nordea povaa tänään julkistamassaan talousennusteessa Ruotsin bruttokansantuotteen (bkt) kasvavan 3,1 prosenttia tänä vuonna ja 3,0 prosenttia ensi vuonna. Kasvun veturina toimivat investoinnit, jotka ennusteen mukaan kasvavat 4,2 prosenttia tänä vuonna ja 5,0 prosenttia ensi vuonna.

Myös sekä yksityisen että julkisen kulutuksen runsaan kahden prosentin kasvu tänä ja ensi vuonna tukee bkt:n kasvua.

– Kotitalouksien rahoitusasema on vahva, sillä käytettävissä olevat tulot kasvavat ja varallisuusarvot nousevat voimakkaasti. Tämä viittaa siihen, että yksityinen kysyntä kasvaa reippaasti tulevina vuosina, Nordea sanoo katsauksessaan.

Työttömyys painumassa kohti 7:ää prosenttia

Työmarkkinoilla tilanne on pankin mukaan kaksijakoinen työllisyyden ollessa erittäin hyvä joissakin väestöryhmissä ja huono toisissa. Työmarkkinat olisivat kuitenkin paranemassa ja työttömyysaste laskisi tämän vuoden 7,6:sta ensi vuoden 7,3:een. Suomessa työttömyys huitelee sen sijaan 10 prosentin tuntumassa.

Kruunun heikkeneminen on nostanut kuluttajahintoja, mikä näkyy pohjainflaation kiihtymisenä 0,9 prosenttiin tänä vuonna ja 1,6 prosenttiin ensi vuonna. Polttoaineiden halpeneminen pitää kuitenkin yleisen kuluttajahintojen nousun tänä vuonna nollassa prosentissa. Ensi vuonna inflaatio kiihtyisi 1,1 prosenttiin.

– Odotamme keskuspankin laskevan korkoja ja ilmoittavan valtionlainojen osto-ohjelman pidentämisestä, jotta kruunu ei vahvistu lyhyellä aikavälillä. Ensi vuonna odotamme keskuspankin kuitenkin pitävän korot ennallaan, koska siihen mennessä inflaatio ehtii kiihtyä, joskaan ei tavoitteeseen asti, Nordea sanoo.

Ruotsin julkisen sektorin alijäämä on Nordean mukaan supistumassa. Tänä vuonna alijäämä olisi 1,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,1 prosenttia suhteessa bkt:hen. Julkisen velan määrä suhteessa bkt:hen olisi tänä vuonna 43,8 prosenttia ja ensi vuonna 43,1 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?