"Luottoluokittajat liian toiveikkaita Suomen näkymistä"

Mikäli talousuudistuksia ei tehdä pian, Suomen luottoluokitus laskee, arvioivat Nordea-pankin ekonomistit. Luottoluokituksen lasku voi olla edessä jo pian.

2.9.2015 13:52 | Päivitetty 2.9.2015 14:29

Luottoluokittajat ovat liian toiveikkaita ennusteissaan Suomen talouden näkymistä, sanoo pankkikonserni Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

– Luottoluokittajat tulevat pettymään ja laskemaan Suomen luokitusnäkymiä lähiaikoina. Se johtaa sitten siihen, että ne laskevat myös Suomen luokitusta, Kangasharju sanoi pankin tiedotustilaisuudessa tänään.

Luottoluokitusyhtiö Standard & Poor's (S&P) arvioi viime viikolla, että Suomen kasvunäkymät loppuvuodelle ovat epävarmat. Vielä maaliskuussa S&P ennusti Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 0,4 prosenttia. S&P:n luottoluokitus Suomelle on yhtiön asteikon toiseksi paras eli AA+.

Kahden muun luokittajan, Fitchin ja Moody'sin, luokitus Suomelle on edelleen paras mahdollinen eli AAA. Fitch tosin laski luokitusnäkymät negatiivisiksi maaliskuussa.

Fitch on antamassa uuden luokituksen Suomelle syyskuun 18. ja Moody's lokakuun 2. päivä.

Tarkentaako VM ennustettaan?

Nordea arvioi, että Suomen luottoluokitus laskee ilman pikaisia uudistuksia. Pankin mukaan talousuudistukset ovat välttämättömiä, mutta toteutuessaankaan ne eivät ehdi kääntää taloutta parempaan suuntaan ainakaan kahteen vuoteen.

Nordea pitää yhteiskuntasopimuksen kaatumista pahana takaiskuna. Pankki ennustaa Suomen talouden kasvun pysyvän nollan tuntumassa vuoteen 2017 saakka.

– Uudistuksilla on kiire, vaikka ne eivät millään ehdi lyhyellä aikavälillä vaikuttamaan, koska työaikoja ja palkkoja ei pystytä muuttamaan nopealla aikataululla, Kangasharju sanoi.

– Mitä enemmän vastustajat vastustavat ja mitä hitaammin uudistuksia tehdään, sitä suurempi korjausliike täytyy tehdä myöhemmin.

Kangasharju pitää myös valtiovarainministeriön ennustetta Suomen tulevasta talouskasvusta turhan optimistisena. Vielä kesäkuussa ministeriö arvioi, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 0,3 prosenttia ja 1,4 prosenttia vuosina 2016 ja 2017.

– Joko budjetti pettää tai ennustetta muutetaan budjettiriihessä, Kangasharju totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?