Energiaviraston Paananen: - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vain harvalla on "teoriassa edullisin" sähkösopimus

Julkaistu: 31.8.2015 18:46, Päivitetty 31.8.2015 18:22

Sähkön hinta on laskenut, ja pörssihenkinen kuluttaja voi yrittää hyötyä siitä sähkösopimuksessaan. Silloin pitää tosin hyväksyä, että riski myös hinnan noususta tulee itse kannettavaksi.

Sähkön hinta on laskenut Saksassa alimmilleen 12 vuoteen, ja myös Suomessa hinnat ovat poikkeuksellisen alhaalla.

Elokuun keskihinta Suomessa oli 31,12 euroa megawattitunnilta, kun vuotta aiemmin se oli 38,38 euroa ja viisi vuotta sitten 48,11 euroa.

Alhaisiin hintoihin on ainakin viisi syytä.

Talouden hiipuminen on supistanut kysyntää, samalla kun hiilen ja päästöoikeuksien hinnat ovat olleet melko matalalla. Samaan aikaan vesitilanne on ollut Pohjoismaissa hyvä, ja tuettu uusiutuvan energian tuotanto on lisännyt tarjontaa, luettelee johtaja Antti Paananen Energiavirastosta.

Suomen hinnat ovat kuitenkin hieman korkeammat kuin Ruotsissa. Naapurissa olisi edullista vesivoimaa ja Suomessa kysyntää, mutta siirtokapasiteetti rajoittaa tuontia.

– Vesivoiman edullisempaa tuotantoa olisi enemmän kuin pysytään Suomeen siirtämään, jonka seurauksena Suomen hinta jää hieman korkeammaksi, Paananen sanoo Taloussanomille.

Kuluttajilla vielä vähän pörssihintaan sidottuja sopimuksia

Kuluttaja voisi yrittää hyötyä matalista hinnoista tekemällä pörssihintaan sidotun sähkösopimuksen määräaikaisen tai toistaiseksi voimassa olevan sijaan. Pörssihintaan sidotussa sopimuksessa pörssihinnan päälle tulee myyjän asettama marginaali.

– Teoriassa pörssihintaan sidotun sopimuksen pitäisi olla edullisin, koska asiakas kantaa täysin hintavaihtelusta aiheutuvan riskin, Paananen sanoo.

Määräaikaisessa sopimuksessa taas myyjä kantaa riskin pörssihinnan vaihteluista ja asiakas maksaa siitä, että saa eräänlaisen vakuutuksen pörssihinnan vaihteluilta.

Tosielämässä määräaikainen sopimus voisi tietysti olla edullisempi, jos sen tekee alhaisten hintojen aikaan.

Toistaiseksi pörssihintaan sidottuja sopimuksia on joka tapauksessa vielä vähän, Paanasen arvion mukaan korkeintaan prosentti tai kaksi suomalaisten sähkösopimuksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?