Missä työssä rytisee seuraavaksi? Tarkkaile näitä seikkoja

Moni toimiala on saanut kokea uudenlaisten tulokkaiden mukanaan tuoman kilpailun. Vuorossa seuraavaksi olevia aloja voi vain arvailla, mutta asiantuntijan mukaan niitä yhdistää eräs tekijä.

31.8.2015 16:44 | Päivitetty 31.8.2015 16:40

Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen ei lähde ennustamaan, mitkä ovat seuraavat alat, jotka kokevat mullistuksia. Hän kuitenkin toteaa näiden alojen yhteisenä tekijänä olevan sen, että niille pääsemiseksi on jonkinlaisia esteitä. Alalle tulijoiden esteitä voivat olla esimerkiksi lainsäädäntö tai pääomaintensiivisyys.

– Alalle tulon esteiden ja niiden murtamisen kautta voisi miettiä, missä suurimmat rytinät tapahtuvat, Rouvinen sanoo.

Bussiliikenteen kilpailun avautuminen tarjosi halpabussiyhtiö Onnibus.comille mahdollisuuden tulla markkinoille. Yhtiön vauhdittama hintakilpailu on vienyt asiakkaita rautatieyhtiö VR:ltä, joka on joutunut laskemaan hintojaan ja päätynyt lopulta yt-neuvotteluihin.

Päivittäistavaraketju Lidlin ilmestyminen suomalaisille markkinoille on lisännyt ruokakauppojen välistä kilpailua. Suomessa päivittäistavara-alaa ovat hallinneet kaksi suurinta ruokakaupparyhmää. Keskon ja SOK:n yhteenlaskettu osuus maan markkinasta on noin 80 prosenttia.

Digitaalisuuden avulla kierretään esteitä

Rouvinen arvioi, että digitaalisuuden tunkeutuessa kaikkialle houkuttelevimpia aloja ovat ne, jotka ovat olleet erittäin suojattuja lainsäädännöllä. Vanhaa bisnestä hämmentämään tulevat saavuttavat hänen mukaansa eniten niillä aloilla, jotka ovat olleet liian suojattuja.

– Uusien näppärien tapojen tullessa esimerkiksi digitalisaation muodossa tai lainsäädännön muuttuessa kohteena ovat raskaimmin säädellyt alat.

Luvanvaraisuuteen perustuvalle taksialalle pyrkii digitaalisena palveluna esimerkiksi kyytipalvelu Uber. Alalle tulon esteenä on lainsäädäntö, eikä palvelun asemasta Suomessa olekaan vielä selvyyttä.

Pääomaintensiivisestä esteestä Rouvinen mainitsee esimerkkinä hotellialan, jolle pääsemiseksi tarvitaan yleensä hyvä sijainti ja suuri kiinteistö. Majoituksenvälityspalvelu Airbnb on pyrkinyt kiertämään esteen toimimalla digitaalisena alustana majoitusilmoituksille, jolloin sen ei ole tarvinnut itse omistaa kiinteistöjä, joissa majoitusta tarjotaan.

Pankkien asema keskustelussa

Rouvinen ei ole tutkinut aihetta sen tarkemmin, mutta antaa joitakin esimerkkejä aloista, joilla muutoksia voisi tapahtua. Esimerkiksi pankkialalla keskustellaan pankkien nykyisestä asemasta ja siitä, kuinka se saattaa muuttua lähivuosien kuluessa kolmansien osapuolien, kuten PayPalin ja muiden maksujenvälittäjien ottaessa siivua markkinasta.

Samoin hän mainitsee vakuutusalan, jossa digitalisaatio on vaikuttanut taustalla jo pitkään, mutta esimerkiksi vakuutusmaksuihin sillä ei ole ollut vielä vaikutusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?