Suomen Pankin Hakkarainen povaa muutoksia asuntolainojen markkinoille

Hakkaraisen mielestä aika on kypsä yhtenäisemmille ja kilpailullisemmille yleiseurooppalaisille asuntolainamarkkinoille.

28.8.2015 18:32 | Päivitetty 28.8.2015 18:20

Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen vihjaa puheessaan, että nykyisistä Euroopan maiden välisistä eroista huolimatta asuntolainojen ehdot muuttuvat todennäköisesti aiempaa samankaltaisemmiksi. Hakkaraisen mukaan olosuhteet tällaiselle kehitykselle ovat otolliset yhtenäisten rahoitusmarkkinoiden ansiosta.

Pankkiunioni parantaa Hakkaraisen mielestä osaltaan yhtenäisempää sääntelyä ja valvontaa. Digitalisaatio ja tekniikan kehitys vahvistavat yhteisiä asuntolainaehtoja verkkopankkipalveluiden välityksellä myös yli rajojen. Lisäksi nykyasiakkaat ovat hänen näkemyksensä mukaan hyvin valmistautuneita vertailemaan kilpailevia lainantarjoajia.

Vaikka asuntolainamarkkinat ovat toistaiseksi hyvin kansallisia ja paikallisia, Hakkarainen sanoo huomattavan muutoksen olevan jo käynnissä. Hän uskoo sillä olevan suurta vaikutusta pankkialaan erityisesti euroalueella, jossa valtioiden rajat ylittävällä lainaamisella ei ole valuuttariskiä.

– Meidän on varmistettava, että tämä tervetullut kehitys johdetaan niin, että se takaa asuntomarkkinoiden ja asuntorahoituksen vakauden, Hakkarainen sanoo puheessaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?