"Jotain outoa tapahtui 1990-luvulla"

Onko koulukiusaaminen lainkaan vähentynyt? Riippuu keneltä kysyy. Kiusaamisen uhreja hoitanut lääkäri arvioi kiusaamisen ainakin raaistuneen.

28.8.2015 6:02 | Päivitetty 27.8.2015 23:08

Vakavan kiusaamisen kohteeksi joutuminen on tuskallista, ja lisäksi suututtaa erityisen paljon, kun sitä esiintyy Kiva koulussa (Kiusaamisen vastainen koulu). Tämä on näkynyt Kivan Facebook-sivuilla äkäisenä keskusteluna ja synnyttänyt muun muassa verkkosivusto Paha koulun.

Kiva on Turun yliopiston psykologien kehittämä kiusaamisen vastainen ohjelma, joka on käytössä pääosassa Suomen kouluja.

Koulukiusaamisen uhreja paljon hoitanut yksityinen psykiatrian erikoislääkäri Juha Lehti moittii Kivaa lepsuksi. Vakavaan kiusaamiseen tarvitaan hänen mielestään "kovia otteita", ei "sovittelevaa ja syyllistämätöntä ilmapiiriä". Lehti on kuvannut HS:n mielipidekirjoituksessa koulukiusaamista "kidutukseksi".

– En sano, että Kiva koulu olisi ylipäätään hyödytön. Se ajatus, että Kivassa vähennetään häiriökäyttäytymisestä saatavia sosiaalisia hyötyä, on hyvä. Mutta lasten harteille ei voi laskea kiusaamisen lopettamista, Lehti sanoo.

Lehden mukaan ongelmat eivät ratkea "loputtomilla neuvotteluilla", vaan kouluihin pitää palauttaa koulukuri, jossa kiusaamiseen puuttuu jok'ikinen aikuinen vahtimestaria myöten. Kiusaajien vanhempien mukaan otto ojentamiseen näyttää olevan tehokas vastakeino.

Lehti penää "selkeitä, valtakunnallisia" toimintaohjeita kiusaamiseen.

– En ole kuullut niitä ajaneen yhdenkään opetusministerin, eikä opetushallituksen, joka keskittyy kyllä laskemaan kouluruuan kaloreita, mutta tuhansien kärsivien lasten auttaminen ei tunnu olevan tarpeeksi tärkeää.

Lehti kiihtyy aiheesta poikkeuksellisen paljon. Miksi?

– Olen nähnyt yhä enemmän ja enemmän potilaita, jotka ovat traumatisoituneet vakavasti koulukiusaamisesta. Tuntuu, että jotain outoa tapahtui 1990-luvulla. Homma muuttui raaemmaksi ja julmemmaksi. Olen vain tullut niin vihaiseksi tästä ongelmasta.

Tuloksia, vai ei tuloksia?

Toistuvasti koulukiusattuja katsotaan olevan 6–10 prosenttia peruskoululaisista. Se tarkoittaisi 30 000:tta lasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kasiluokkalaisia koskevassa kouluterveyskyselyssä määrä on pysynyt suunnilleen ennallaan. Kyselyssä näkyy yhden prosenttiyksikön lasku vuodesta 2011 vuoteen 2013.

Kiva-vaikuttavuusselvitykset näyttävät toista: kiusattujen määrä kasiluokilla on tippunut tänä vuonna 3,9 prosenttiin 2009 vuoden 6,6 prosentista.

Kivan kehittäjän, psykologian professori Christina Salmivallin mukaan ero johtuu siitä, että kyselyyn vastaavat juuri Kiva-koulut ja niistä vähän yli puolet – se osa, joka on yleensä eniten sitoutunutta ohjelman käyttöön.

Kivasta on tehty useita tieteellisen vertaisarvioinnin läpikäyneitä julkaisuja, joiden tekijäryhmät ovat Kiva-tutkijoita. Yhteenvetona ohjelma tuottaa näkyviä tuloksia, mutta tulos riippuu täysin koulusta ja sen aktiivisuudesta. Alakouluikäisiin lapsiin se puree selvästi paremmin kuin yläkoululaisiin.

– Osa oppilaista koki sen toimivan, osa ei. Kyseinen ohjelma on yksi väline kiusaamiseen puuttumisessa ja on koulun henkilökunnasta kiinni, miten tehokkaasti sitä tai jotain muuta kiusaamiseen puuttumisen välinettä sovelletaan, tiivistää koulukiusaamisraportin kirjoittanut Vaasan yliopiston tutkijatohtori Niina Mäntylä.

Erikoislääkäri Juha Lehti sanoo, että tulokset eivät riitä, olipa kyse prosenttiyksiköistä tai kymmenistäkin. Päämääränä pitää olla, että kouluista tehdään oikeasti turvallisia.

Liian lepsu ote?

Lehden mukaan kouluihin tarvitaan pelotteeksi kunnon seuraamuksia. Moni julma sana jäisi sanomatta.

Koululaissa on useita vaihtoehtoja jälki-istunnosta varoitukseen ja määräaikaiseen erottamiseen. Näitä käytetään melko varovaisesti. Vaasan yliopiston raportin mukaan kiusaajan luokkasiirtojakin voisi käyttää useammin.

Salmivallin mukaan Kivan arvostelu lepsuksi on osin kohtuutonta.

– Usein julkisuudessa sanotaan, että Kiva koulussa vain ymmärretään kiusaajia eikä rangaista. Ei se pidä paikkaansa, sillä Kivassa on seurantamalli. Jos todetaan, että keskustelut eivät auta, niitä ei pidä jatkaa. Silloin kuvaan tulevat koulun kurinpidolliset toimet, hän sanoo.

Kiusatulla on oikeus olla turvassa, vaikka sitten vahtimalla kiusaajaa koko päivän. Kouluissa ei aina käytetä rangaistuksia niissä tilanteissa, joissa pitäisi, hän sanoo myös.

– Mutta edelleen painotan, että parasta kuria on lasten oma sanktio kiusaamisesta.

Kiva koulusta sanottua

"Kiva-kouluprojektissa oli esimerkiksi pallopelejä, joissa pallon saatuaan piti kertoa jotain itsestään TAI ONGELMISTAAN. Tilanne ahdisti, kun odotti kauhulla omaa vuoroaan, josta syntyi taas uusi kiusaamistilanne – opettaja ei välittänyt."

"…Peruskoulussa täällä on KiVa Koulu –järjestelmä, joka toimii aika hyvin. –Nyt pääkiusaaja on hyvä kaveri ja kiva. Hän sanoo, että on mun henkivartija.

Kiva koulu "on pelkkää sanahelinää, siitä ei ole hyötyä".

(Vaasan yliopisto/Kunnallisalan kehittämissäätiö: "Pelastakaa koulukiusattu" -raportti, 2013)

Opettajat "saattavat olla tilanteihin väsyneitä ja jopa välinpitämättömiä ja antavat siten hiljaisen hyväksynnän kiusaamiselle."

(Paha koulu -sivusto)

"Sen sijaan, että ilmaisisitte voimallisesti kiusaamisen olevan väärin ja tukevanne kaikkia mahdollisia kiusaamisen uhreja, keskitytte pesemään kätenne koko asiasta ja hehkuttamaan miten mahtavia olette."

"Se [Kivaa koskeva arvostelu] on myös erittäin loukkaavaa niitä kymmeniä ihmisiä kohtaan, jotka ovat tehneet vuosikausia töitä ohjelman parissa, samoin kuin ohjelmaa tosissaan toteuttavia kouluja kohtaan."

"Kansalaiset tämän KiVa-lystin maksavat. Ei heitä kiinnosta KiVa-brändi tai virkamiesten tunteet, vaan lastensa hyvinvointi."

"Nyt siis myös KiVa on uhri. Ei jeesus."

(Keskusteluketjusta Kiva koulun Facebook-seinällä)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?