Handelsbanken: Ruotsin talous ylikuumentumassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Handelsbanken: Ruotsin talous ylikuumentumassa

Pankin ennusteen mukaan Ruotsin bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia.

27.8.2015 14:15

Ruotsi on nyt lähellä täystyöllisyyttä, mikä tarkoittaa, että työmarkkinat ja talous ovat pian ylikuumentuneet. Näin arvioi Handelsbankenin pääekonomisti Jan Häggström lehdistötilaisuudessa, jossa hän esitteli pankin uutta talousennustetta.

Hänen mukaansa Ruotsin kasvu saavuttaa huippunsa ensi vuonna ja sen jälkeen hidastuu, kun kruunu vahvistuu ja Riksbanken alkaa kiristää rahapolitiikkaa.

– Ruotsin talous ylikuumenee, mikä tarkoittaa, että keskuspankin ei pitäisi olla huolissaan inflaatiosta, hän sanoi uutistoimistojen mukaan.

Alhaiseksi painunut inflaatio on saanut Riksbankenin painamaan keskeisen rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa negatiiviseksi. Korko laskettiin 0,35 prosenttia miinukselle heinäkuun alussa.

Handelsbanken ennustaa, että Ruotsin bruttokansantuote kasvaa 2,8 prosenttia tänä vuonna ja 3,1 prosenttia ensi vuonna. Työttömyyden ennustetaan olevan 7,6 prosenttia tänä vuonna ja pienenevän hieman eli 7,1 prosenttiin ensi vuonna.

Pankki ennustaa kuluttajahintojen nousevan hienoiset 0,1 prosenttia tänä vuonna. Ensi vuonna inflaatio kiihtyisi jo 1,7 prosenttiin.

Handelsbankenin mukaan Riksbankenin ohjauskorko pysyy ennallaan ensi vuoden viimeiselle neljännekselle. Vuoden 2017 lopussa korko olisi jo noussut 0,75 prosenttiin inflaation kiihtyessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?