Professori Ylelle: Urkintalaki uhkaa perusoikeuksia

Hallituksen valmistelema verkkotiedustelulaki johtaa pahimmillaan NSA-tyyppiseen urkintaan, kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin sanoo Ylelle.

22.8.2015 10:28 | Päivitetty 22.8.2015 10:27

Hallituksen kaavailema verkkotiedustelu- ja vakoilulakihanke heikentäisi yksityisyydensuojaa merkittävästi, Eurooppalaisen yliopistollisen instituutin professori Martin Scheinin sanoo Ylelle.

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori uskoo, että verkkotiedusteluoikeuksia koskevaan lakiin halutaan kirjata niin sanottu ennaltaehkäisy. 

– Se ei edellyttäisi seurannan perusteeksi tehtyä tai tekeillä olevaa rikosta. Muutos ei ole kosmeettinen, vaan kyse on merkittävästä heikennyksestä perustuslainturvaan. Sillä tavoiteltaisiin NSA-tyyppistä valvontaa, Scheinin sanoo. 

Sisäministeriö suunnittelee Ylen mukaan luottamuksellisen viestin suojan raottamista kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi. Professorin mukaan massavalvonnassa on syvällisiä eettisiä ja perusoikeudellisia ongelmia.

Hallitus on käynnistänyt siviili- ja sotilastiedustelulainsäädäntöä koskevan valmistelun. Helsingin Sanomien mukaan kyseessä ovat täysin uudet tiedustelulait, joiden laatiminen vaatinee perustuslain muuttamista. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?