Automerkit nokikkain – katso, mitkä pärjäävät - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Automerkit nokikkain – katso, mitkä pärjäävät

Kumpi kestääkään aikaa paremmin, Volvo vai Saab? Entä miten saksalaiset suosikit pärjäävät vertailussa japanilaisia ikiliikkujia vastaan? Vastaukset tarjoaa Taloussanomien rakentama hakukone.

22.8.2015 5:01 | Päivitetty 21.8.2015 16:41

Jos hakukone ei näy laitteessasi, voit tutustua siihen täällä.

Taloussanomat kokosi Liikenteen turvallisuusviraston Trafin vuoden 2014 katsastustilastoista hakukoneen, jonka avulla voi vertailla eri automerkkien kestävyyttä.

Suurimmista suomalaisista maahantuontiyrityksistä kerrotaan, että katsastustilastot eivät ole autojen maahantuojille ja valmistajille tärkeitä tiedonlähteitä, mutta tarjoavat erilaisen näkökulman autojen kestävyyteen.

– Pitkän aikavälin kehitys tulee katsastustilastoista paremmin esille kuin takuu- ja korjaustiedoista, jotka ovat meidän pääasiallisia seurannan kohteitamme, Toyota Auto Finlandin toimitusjohtaja Kari Skogster sanoo.

Toyota erottuu katsastustilastoissa edukseen etenkin yli kymmenen vuotta sitten käyttöön otetuissa autoissa, joiden hylkäysprosentin ovat Toyotalla selkeästi alhaisempia kuin useimmilla muilla automerkeillä.

Skogsterin mukaan asia on sekä yrityksen että asiakkaiden tiedossa.

– Kun olemme teettäneet kyselyitä keskeisimmistä Toyotoihin liitetyistä mielikuvista, kestävyys on aina noussut ylitse muiden.

Huonommassa valossa katsastustilastoissa näyttäytyvät esimerkiksi Alfa Romeot, Dodget, Jeepit ja Chryslerit, joiden uudempienkin mallien hylkäysprosentit nousevat paikoittain korkeiksi.

Kaikkia yllä mainituista merkeistä tuo Suomeen Fiat Chrysler Automobilesin tytäryhtiö Fiat Group Automobiles Finland. Yhtiön toimitusjohtaja Simo Rosvall sanoo, että katsastustilastoja on tutkittava hyvin tarkkaan ennen kuin voi tehdä niiden perusteella minkäänlaisia päätelmiä automerkkien kestävyydestä.

– Toki tilasto on tilasto, eikä sitä voi kiistää. Katsastustilastot ovat kuitenkin vain tietoa muun tiedon joukossa ja niitä voi tulkita monella tavalla, Rosvall toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?