Näin Suomessa: Korruptio karuinta kolmella alueella

Suuret rahasummat ja lainsäädännön monimutkaisuus altistavat korruptiolle, arvioidaan Poliisiammattikorkeakoulun raportissa.

13.8.2015 10:18 | Päivitetty 13.8.2015 10:55

2010-luvun Suomessa suurin riski törmätä korruptioon löytyy kolmelta alueelta.

Näin arvioi Poliisiammattikorkeakoulu uudessa raportissaan. Sen mukaan korruption riskikohteisiin kuuluvat julkiset hankinnat, poliittinen toimintaympäristö sekä rakennusala ja yhdyskuntasuunnittelu.

Tutkimusjohtaja Vesa Muttilainen arvioi tiedotteessa, että sallitun ja kielletyn raja hämärtyy toisinaan liike-elämän ja viranomaisten suhteissa.

– Keskeisimmissä riskikohteissa on yleensä kysymys vaikeasti havaittavasta rakenteellisesta korruptiosta, ja sovitut etuudet ovat jotakin muuta kuin rahaa.

Poliisiammattikorkeakoulu selvitti korruptiota kotimaisilla ja kansainvälisillä kyselyillä ja muilla tutkimuksilla. Kolmelta erityisalueelta haastateltiin lisäksi 15 asiantuntijaa, joita kuvataan kokeneiksi.

Tutkimusjohtajan mukaan korruptiota voitaisiin torjua rekisteröimällä sidonnaisuudet, luomalla ilmiantojärjestelmä ja kriminalisoimalla vaikutusvallan väärinkäyttö.

– Lisäksi voisi rajoittaa siirtymistä julkisen sektorin korkeista viroista yksityiselle sektorille, Muttilainen arvioi.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli 22 lahjusrikosta. Poliisiammattikorkeakoulun mukaan ne muodostavat vain osan kaikista korruptioon viittaavista rikoksista.

Keväällä julkaistussa tilintarkastusyhtiö EY:n kyselyssä suomalaisyritysten edustajista 11 prosenttia katsoi, että lahjonta ja korruptio ovat yleisiä ilmiöitä myös Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?