Hypo: Asuntojen kysyntä kasvanut pääkaupunkiseudulla ja Tampereella - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asuntokaupan "syväjää" on sulanut kahdella alueella

Hypoteekkiyhdistyksen mukaan korkojen nousua ei tarvitse vielä pelätä.

­

12.8.2015 10:13

Asuntomarkkinoilla kauppamäärät kasvoivat ja hintojen lasku pysähtyi kevään edetessä, Hypoteekkiyhdistys (Hypo) sanoo asuntomarkkinakatsauksessaan.

Hypon asuntoindeksin mukaan pääkaupunkiseudulla ja Tampereella markkinat ovat vakaat ja kauppa vilkastunut. Vuoden alkupuoliskolla koko maan asuntokauppojen määrä kasvoi kymmenen prosenttia.

Hypon mukaan käänne on myönteisin kolmeen vuoteen, "syväjää on sulanut reunoilta". Kauppamäärät ovat silti alle normaalitason.

– Elpymisen varaa on rutkasti. Toipuminen jää puolitiehen tahmaisen talouskehityksen heijastaessa synkän varjon asuntomarkkinoille, Hypo sanoo katsauksessaan.

Hypo povaa asuntojen hintojen laskevan tänä vuonna yhden prosentin ja asuntomarkkinoiden jäävän ensi vuonnakin jälkeen yleisestä palkka- ja hintakehityksestä.

Pääkaupunkiseudulla ja Tampereella hinnat kuitenkin ylittävät alueen ansiotasokehityksen mukaisen tason ja ovat viisi prosenttia tasapainotason yläpuolella.

Asuntojen hinnat suhteessa vuokriin eivät Hypon mukaan kerro asuntokuplasta. Korkojen nousua ei sen mukaan tarvitse pelätä vielä ensi vuonnakaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?