Suomen uskonto- ja luonnontieteilijät yhdessä ilmastonmuutosta vastaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Teologit ja luonnontieteilijät: Ilmastonmuutos vaatii nopeita toimia

Maailmankatsomusten ja tieteen asiantuntijat korostavat, että kehityksen suuntaa on muutettava ripeästi.

Helteet ovat johtaneet Elbe-joen pinnan laskuun Saksan Dresdenissä. ­

11.8.2015 19:37

Teologit ja luonnontieteilijät vaativat yhteisessä kannanotossaan nopeaa toimintaa ilmastonmuutoksen haittojen lieventämiseksi.

Kirkon tiedotuskeskuksen kautta julkaistun kannanoton mukaan vaadittavat muutokset ovat niin suuria, että niiden aikaansaaminen vaatii sekä luonnontieteellistä osaamista että ihmistieteellistä ymmärrystä.

– Ongelmien juuret ovat elämäntavassa, joka perustuu siihen, että jatkuvasti halutaan lisää aineellista hyötyä. Elämän mielekkyyttä ja yhteiskunnan menestystä ei enää voida mitata kulutuksen kasvattamisella. Tarvitaan todellisuuskäsityksen muutosta, jossa elämän mielekkyys syntyy pikemminkin merkityksellisistä suhteista toisiin ihmisiin ja ympäröivään todellisuuteen, Espoon piispa Tapio Luoma toteaa tiedotteessa.

Molempien tieteenalojen edustajat korostavat, että kehityksen suuntaa on muutettava ripeästi, jotta entistä laajemmat ongelmat voidaan välttää.

– Meillä on vain neljäkymmentä vuotta aikaa tehdä suuri parannus. Talouskasvun on tapahduttava ympäristön asettamissa rajoissa. Energiatehokkuutta on lisättävä ja energian kulutusta vähennettävä. Jotta tämä olisi mahdollista, on yhteiskunnassa pyrittävä kohtuullisuuden hyveeseen, akatemiaprofessori Markku Kulmala linjaa tiedotteessa.

Luoma ja Kulmala ovat toimineet vuodesta 2013 asti kokoontuneen teologien ja luonnontieteilijöiden keskusteluryhmän puheenjohtajina.

Teologit ja luonnontieteilijät muistuttavat myös, että ympäristöosaamisen kasvattaminen tarjoaa myös taloudellisia mahdollisuuksia Suomen kaltaiselle maalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?