Loppuuko autojen romutuspalkkiokampanjalta rahat? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Loppuuko raha? 1500 euron bonuksista romutusbuumi

Romutuspalkkiokokeilu on näkynyt autokaupassa ja romuttamoilla.

10.8.2015 15:31

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan heinäkuun alussa aloitettu romutuspalkkiokokeilu on otettu hyvin vastaan.

Trafin autoliikkeiltä keräämät tiedot kertovat, että romutuspalkkiokokeilun aikana oli tehty 1 130 uuden auton tilausta 10. elokuuta mennessä. Myös käytettyjen autojen myynti on kasvussa.

Myös romuttamoille on jonoa. Trafin mukaan henkilöautojen romutustodistuksia kirjoitettiin heinäkuussa 6 434 kappaletta, mikä on 22,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

– Ensimmäiset luvut kertovat siitä, että romutuspalkkiokokeilu on otettu erittäin hyvin vastaan ja kannustanut kuluttajia kierrättämään vanhoja romutusikäisiä autoja. Kampanjan tavoitteena on uudistaa iäkästä autokantaamme ja siten parantaa liikenneturvallisuutta sekä säästää ympäristöä, Trafin tietojohtaja Juha Kenraali sanoo tiedotteessa.

Kenraalin mukaan romutuspalkkiokokeiluun on varattu valtion lisätalousarviossa kolme miljoonaa euroa. Kokeilussa yli kymmenen vuotta vanhan henkilöauton romutustodistuksesta myönnetään 1 500 euroa sellaisen uuden henkilöauton ostoon, jonka hiilidioksidipäästöt ovat enintään 120 g/km.

Valtio maksaa palkkiosta 1 000 euroa ja autoala 500 euroa. Valtion budjetoimat varat riittävät siis 3 000 auton romutuspalkkioihin. Määrä voi tulla täyteen ennen kampanjan päättymistä vuoden lopussa.

– Autoala arvioi ennen kampanjan alkua, että romutuspalkkio lisää tänä vuonna uusien autojen kauppaa 3 000–5 000 autolla. Mikäli romutuspalkkion hyödyntäminen jatkuu vilkkaana, näyttää siltä, että ennuste saattaa jopa ylittyä, Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio arvioi Trafin tiedotteessa.

Trafin Kenraalin mukaan kokeilun jatkaminen kolmen miljoonan euron tultua täyteen edellyttäisi uutta, eduskunnan hyväksymää talousarviota. Mikäli näin tapahtuu, asia menee Trafin esityksestä liikenne- ja viestintäministeriön kautta ministeritasolle ja budjettiriiheen. Mitään takeita kampanjan jatkumiselle ei kuitenkaan tällä hetkellä ole.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?