Ekonomisti tyrmää harhaluulon: Nyt ei mene huonommin kuin ennen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ekonomisti tyrmää harhaluulon: Nyt ei mene huonommin kuin ennen

Julkaistu: 10.8.2015 11:48

Laajat kehityskulut osoittavat ekonomisti Max Roserin mukaan, että maailmasta on tullut aiempaa parempi paikka.

Viime aikojen uutisia ja tuomiopäivän profeettojen käsityksiä kuunnellessa on saattanut saada kuvan, että maailmasta on tullut yhä väkivaltaisempi ja epätasa-arvoisempi paikka. Näin ei kuitenkaan ole, sanoo ekonomisti Max Roser Oxfordin yliopistosta Thomson Reuters Foundationille.

Roser esittelee keräämästään datasta koostamiaan grafiikoita OurWorldInData.org-verkkosivuillaan, ja hänellä on Twitterissä 30 000 seuraajaa.

Roser on keskittynyt tutkimaan muun muassa sotia, sairauksia ja köyhyyttä, jotka kaikki ovat vähentyneet viime aikoina. Samaan aikaan elinajanodote, ruuan tarjonta ja koulutukseen käytetty aika ovat kasvaneet.

Hän sanoo, ettei ole kuitenkaan vannoutunut optimisti, sillä esimerkiksi ilmastonmuutos luo uhkaavia pilviä taivaalle.

Roserin mukaan analyysit keskittyvät tavallisesti liikaa aivan viimeaikaisiin trendinmuutoksiin, mikä johtaa ison kuvan kadottamiseen.

Miljoonat ihmiset ovat pysyneet hengissä siksi, että polio ja jäykkäkouristus on lähes hävitetty ja isorokko kokonaan. Myös malariakuolemat ovat vähentyneet, vaikka väestö on kasvanut.

Ruuantuotanto on tehostunut teknologisen kehityksen takia niin, että se on jopa ylittänyt väestönkasvun, mikä on vähentänyt nälänhätää.

Länsimaissa on tapana valittaa taloudellisen epätasa-arvon kasvua, mikä on Roserin mukaan oikeutettua. Esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa sadat miljoonat ihmiset ovat nousseet maaseudun köyhälistöstä urbaaniin keskiluokkaan, minkä vuoksi globaalisti epätasa-arvo on vähentynyt.

– Köyhien tulot kasvavat nopeammin kuin rikkaiden tulot, Roser sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?