S-ryhmän Heikkilä: Kilpailu ei pääsyy hinta-aleen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

S-ryhmän Heikkilä: Kilpailu ei pääsyy hinta-aleen

SOK:n pääjohtajan Taavi Heikkilän mukaan on tärkeää, että yhteiskuntasopimus saadaan aikaan. Porkkanaa ei kuitenkaan pitäisi sopimuksesta unohtaa.

6.8.2015 15:28 | Päivitetty 6.8.2015 16:27

S-ryhmän ilmoittama hintojen "halpuuttaminen" on ollut alkuvuoden aikana otsikoissa, mutta SOK:n pääjohtajan Taavi Heikkilän mukaan asiakasomistajia ei ole unohdettu.

– Olemme osuustoimintayritys ja tuotamme etuja jäsenille. Olemme olleet se edullinen vaihtoehto aiemminkin, Heikkilä sanoo Taloussanomille.

Viesti on tuttu, mutta takana taitaa olla muutakin.

S-ryhmän haastajien määrä on kasvanut. Keskon lisäksi markkinaosuuksista kilpailee muun muassa saksalainen ruokakauppaketju Lidl. Toisen saksalaisen ketjun, Aldin, tulo Suomeen kiristäisi tilannetta entisestään.

Myös pienemmät toimijat kärkkyvät osuuttaan. Esimerkiksi kauppaketju Tokmanni on pärjännyt kaupan alan yleiseen tilanteeseen nähden hyvin.

– Olemme aina olleet hintakilpailukykyisiä, ja tämä aiotaan jatkossakin säilyttää. Kilpailu varmasti tulee kiristymään, Heikkilä myöntää.

SOK:n kenttäjohtajan Arttu Laineen mukaan S-ryhmä on onnistunut säilyttämään markkina-asemansa.

Yhteiskuntasopimuksessa myös porkkanaa tarjolle

S-ryhmä ilmoitti tammikuussa, että se alentaa ruoan hintaa. Hinta-ale näkyy ryhmän liikevaihdossa: tammi–kesäkuussa liikevaihto pieneni edellisvuoteen verrattuna. Operatiivinen tulos kuitenkin parani kulusäästöjen avulla.

Hintojen alentamisesta S-ryhmä aikoo pitää kiinni. Alennuksia perustellaan etenkin "suomalaisen kuluttajan tukemisena".

Kaupan ja kotimarkkinoiden osalta tilanne on vaikea, sillä kansantalous ei ole lähtenyt kasvuun, ostovoima on heikkoa eikä kaupan tai kuluttajien luottamus ole kummoinen.

Pääjohtaja sanookin näkevänsä tärkeänä, että hallituksen ajama yhteiskuntasopimus saadaan aikaan. Jos kilpailukyky paranee, Suomi pärjää tulevaisuudessa paremmin.

– Näen tärkeänä, että pystyttäisiin myös porkkanaa tarjoamaan, eli veron alennuksia. Muuten kotimarkkinaa ei saada riuhtaistua irti negatiivisesta kierteestä, Heikkilä sanoo.

Heikkilä ei tunnu olevan kovin innostunut ajatuksesta, että hän lupautuisi alentamaan palkkaansa esimerkiksi OP-ryhmän pääjohtajan Reijo Karhisen tavoin. Heikkilä kuitenkin sanoo, että hänen palkkansa osalta "keskustelu on vielä vaiheessa".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?