Airbus patentoi koneen: ylittää Atlantin tunnissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Airbus patentoi koneen: ylittää Atlantin tunnissa

Supernopeaa konetta markkinoitaisiin alussa todennäköisesti liikemiehille ja armeijoille, CBC kertoo. Jos sitä nyt ylipäänsä rakennetaan.

4.8.2015 22:02

Yhdysvaltain patenttihallinto on hyväksynyt eurooppalaisen lentokonevalmistajan Airbusin hakemuksen supernopealle lentokoneelle, CBC kertoo.

Kone saavuttaisi 4,5 machin nopeuden, kun nykyiset matkustajakoneet lentävät alle yhden machin nopeudella, eli alle äänennopeudella.

4,5 machia on noin 5 500 kilometriä tunnissa. Sillä nopeudella Lontoosta New Yorkiin lentäisi tunnissa. Patenttiasiakirjoissa kerrotaan esimerkkimatkoiksi Pariisi-San Francisco ja Tokio-Los Angeles. Kumpikin taittuisi kolmessa tunnissa, kun nyt lennot kestävät 11 ja 10 tuntia.

Koneeseen mahtuisi 20 matkustajaa tai kaksi–kolme tonnia rahtia. Patentin mukaan konetta markkinoitaisiin liikematkustamiseen ja armeijoille.

Kone lentäisi kaksi kertaa nopeammin kuin aikaisemmat ääntä nopeammat matkustajakoneet Concorde ja Tupolev Tu-144, joista kummallakaan ei enää lennetä.

Yliäänikoneiden ongelmana pidettiin aikanaan kovaa meteliä. Airbusin kone vähentäisi meluhaittoja nousemalla lähes pystysuoraan, jolloin meluhaitta kohdistuisi vain lentokentän välittömään läheisyyteen.

Airbus huomautti CBC:lle, että kone ei välttämättä päädy tuotantoon. Yhtiö kertoi jättävänsä satoja patenttihakemuksia joka vuosi, ja joukossa on paljon varhaisvaiheen kehitysprojekteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?