Toimitusjohtaja: Rasistinen puhe toisi potkut - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Toimitusjohtaja: Rasistinen puhe toisi potkut

Nollatoleranssi on ainoa linja rasistiselle puheelle, sanoo pörssiyhtiö Technopoliksen toimitusjohtaja.

27.7.2015 16:17 | Päivitetty 27.7.2015 18:19

Jos jonkin yrityksen johtoon kuuluva julistaisi rasistisia näkemyksiään sosiaalisessa mediassa kansanedustaja Olli Immosen (ps.) tapaan, hän todennäköisesti saisi potkut.

Näin arvioi pörssilistatun kiinteistösijoitusyhtiön Technopoliksen toimitusjohtaja Keith Silverang.

– On ihan sama, onko kyse virkamiehistä vai yksityisen sektorin jengistä, Silverang sanoo Taloussanomille.

Immonen kirjoitti Facebook-päivityksessään muun muassa "unelmoivansa vahvasta, urheasta kansakunnasta, joka voittaa tämän monikulttuurisuudeksi kutsutun painajaisen".

Yhdysvalloista Suomeen muuttaneen Silverangin mukaan on pöyristyttävää, että perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini pysyi kauan hiljaa Immosen sanomisista.

– Nollatoleranssi on ainoa linja tällaisille. Ottaen huomioon, että tämä on hallituspuolue, jonka johtaja on ulkoministeri, niin miten Soini voi hyväksyä tuollaista? Kun ei sano mitään, se on hiljaista hyväksyntää, Silverang napauttaa.

Soini kommentoi myöhemmin maanantaina tapausta Ilta-Sanomien haastattelussa. Soinin mukaan Immosen kohtalo on eduskuntaryhmän käsissä.

– Kommentoin silloin, kun tarpeelliseksi katson. Tämä asia kuuluu eduskuntaryhmän puheenjohtajalle, joka sen (kommentoinnin) on tehnyt ja se oli minusta aika selvää tekstiä. Tämä ei ole hyväksi puolueen maineelle. Ihan samaa mieltä olen, Soini sanoi IS:lle.

Työntekijät eivät vain sinisilmäisiä blondeja

Jos Suomi olisi Immosen fantasioiden kaltainen, "yksi todellinen suomalainen kansakunta", yritystoiminta olisi hyvin vaikeaa.

– Jos meidän rajamme menevät kiinni, niin uskommeko ihan oikeasti, että ovia ei panna kiinni ulkomailla meidän yritystemme nenän edestä?

Silverang huomauttaa, että monien kotimaisten yritysten on jo oltava kansainvälisiä. Esimerkiksi tarvittavaa osaamista ei aina löydy Suomesta. Tulevaisuudessa maahanmuuttoa tarvitaan vielä nykyistä enemmän, koska suomalaiset vanhenevat.

Maahanmuutosta pitää toki käydä keskustelua, mutta sen voi tehdä myös älykkäästi.

– Se, että joku luulee, että pitämällä jengi sinisilmäisenä, valkoisena ja blondina jotenkin auttaa, on hölmö ajatus, Silverang sanoo.

Olet osa ongelmaa, jos et ota kantaa

Technopoliksessa työntekijöitä koulutetaan syrjintää ja rasismia vastaan. Silverang kertoo, että hän käy uusien työntekijöiden perehdytyksessä läpi yrityksen eettiset säännöt ja arvot.

Sääntöjen rikkomisesta voi pahimmillaan seurata potkut.

– En keksi ketään, joka olisi suhtautunut kielteisesti näihin. Nykynuoret ja vähän vanhemmatkin ovat ihmisiä, joille oikeudenmukaisuus ja tasa-arvoisuus ovat itsestään selviä, Silverang kertoo.

Ongelma on, jos rasistista puhetta tai syrjintää katsotaan läpi sormien.

Se on syy siihen, miksi toimitusjohtaja on ottanut vahvasti kantaa Immosen tekstiin muun muassa viestipalvelu Twitterissä.

– Jos sinulla on valtaa, esimerkiksi viestinnällistä valtaa, ja et tässä tilanteessa käytä sitä, olet osa ongelmaa, Silverang sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?