Kuluttajien talousluottamus heikkeni yhä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuluttajien talousluottamus heikkeni yhä

Kuluttajien talousluottamus jatkoi heikkenemistään heinäkuussa, Tilastokeskuksen kuluttajabarometrista selviää.

27.7.2015 9:22 | Päivitetty 27.7.2015 9:50

Kuluttajien talousluottamus jatkoi heikkenemistään heinäkuussa, Tilastokeskuksen kuluttajabarometrista selviää.

Luottamusta mittaava indikaattori painui pistelukuun 6,9 kesäkuun 10,8:sta. Vuosi sitten heinäkuussa lukema oli 9,4. Indikaattori on edelleen pitkän aikavälin keskiarvonsa eli 11,8:n alapuolella.

Luottamusindikaattorissa on neljä osatekijää. Kaikki heikkenivät sekä kuukausi- että vuosivertailussa. Kuluttajien arviot oman ja Suomen talouden kehityksestä olivat varovaiset. Työttömyyskehitystä koskevat arviot olivat edelleen synkät. Sen sijaan kuluttajien näkemykset omista säästämismahdollisuuksista olivat pitkän aikavälin keskimääräisellä tasolla, Tilastokeskus kertoo.

Barometrin mukaan kuluttajien mielestä lainanotto on edelleen otollisempaa kuin säästäminen tai kestotavaroiden ostaminen.

Kolmannes kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne kohenee seuraavan vuoden aikana. Noin joka neljäs barometriin vastanneista oli sitä mieltä, että kehitys menee huonompaan suuntaan.

Omaan taloutensa kohenemiseen luotti joka neljäs. Heikkenevää kehitystä ennakoi 15 prosenttia.

Kuluttajista 47 prosenttia arvioi, että työttömyys lisääntyy seuraavan vuoden aikana. Vain 17 prosenttia uskoi työttömyyden vähenemiseen. Vastaavat osuudet olivat kesäkuussa 41 ja 21 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?