Talousnobelisti lyttää Kreikka-ehdot: Ei mitään järkeä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Talousnobelisti lyttää Kreikka-ehdot: Ei mitään järkeä

Nobel-palkittu taloustieteilijä arvostelee troikan eli Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n, Euroopan keskuspankin EKP:n ja Euroopan komission toimia Kreikan kriisin hoidossa.

26.7.2015 17:09 | Päivitetty 26.7.2015 17:09

Kreikan uuden lainapaketin ehdoissa ei ole mitään järkeä Kreikan eikä sen velkojien kannalta. Tätä mieltä on yhdysvaltalainen taloustieteen nobelisti ja Maailman pankin entinen pääekonomisti Joseph E. Stiglitz.

– Toteutetaan ehdot hyvin tai ei, se johtaa Kreikan kestämättömään velkaantumiseen, Stiglitz sanoo mielipidekirjoituksessaan New York Times -lehdessä.

Hänen mukaansa troikan vaatimukset ajavat Kreikan entistä syvempään taantumaan. Stiglitz huomauttaa, että sen vuoksi Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde pitää välttämättömänä Kreikan velkojen leikkaamista. Saksa kuitenkin vastustaa Kreikan velkahelpotuksia.

IMF on sanonut, ettei se osallistu Kreikan jatkorahoitukseen, jos maan velkoja ei leikata.

Stiglitz huomauttaa, että jos Kreikka ei pysty täyttämään troikan sille asettamia ehtoja - ja näin lähes varmasti käy - talouskurivaatimuksia tiukennetaan entisestään. Hän näkee, että tiukka talouskuri on pääsyy Kreikan nykysille talousvaikeuksille.

Stiglitz muistuttaa myös, että mitä syvemmälle taantumaan Kreikka vajoaa, sitä epätodennäköisempää on, että se pystyy lyhentämään velkojaan.

Asiasta kirjoitti Suomessa ensimmäisenä Uusi Suomi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?