Valituksista miljardimenot – "kysymys kymmenien tuhansien työllisyydestä" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valittajat halutaan aisoihin – "miljardimenot"

Valittaminen on oikeus, jonka väitetään vievän jopa kymmeniä tuhansia työpaikkoja.

20.7.2015 6:04 | Päivitetty 17.7.2015 13:44

Kaavoista valittaminen ja valitusten pitkä käsittelyaika aiheuttavat merkittäviä menoja. Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Tarmo Pipatti arvioi, että valituksista aiheutuu noin 1–1,5 miljardin euron kustannukset.

– Tässä on kysymys kymmenien tuhansien ihmisten työllisyydestä. Jos kustannukset ovat miljardin, samalla menetetään 20 000–25 000 työpaikkaa, tai ainakin ne siirtyvät, Pipatti sanoo Taloussanomille.

Kaavoituksista valittamisessa suuri ongelma on Kuntaliiton alueet ja yhdyskunnat -yksikön johtajan Ritva Laineen mukaan valitusten pitkä käsittelyaika.

Valitusten takia rakennushankkeet viivästyvät ja voivat jopa peruuntua. Rakennushanke voi Laineen mukaan olla kytköksissä laajemman alueen toteuttamiseen ja liikennehankkeisiin, jotka myös viivästyvät. Myöhästyminen voi aiheuttaa merkittäviä kustannuksia etenkin silloin, jos rakennuskustannukset ovat kasvussa.

– Joskus on tosin käynyt niinkin, että valitusprosessin aikana rakennuskustannukset ovat laskeneet, Laine sanoo.

Valituksia suhteessa vähän

Ympäristöministeriön selvityksen mukaan vuonna 2012 laadittiin tuhat asemakaavaa, joista hieman yli sadasta valitettiin. Noin joka kymmenennestä asemakaavasta on siis tehty valitus. Korkeimpaan hallinto-oikeuteen asemakaavoista päätyi noin kolme prosenttia.

– Edellä olevien lukujen valossa voin todeta, että toisin kuin julkisuudessa yleensä annetaan ymmärtää, valitusten osuus asemakaavoista on todellisuudessa hyvin pieni, sanoo aluesuunnitteluneuvos Ulla Koski ympäristöministeriöstä.

Rajoittamista ehdotettu

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) ehdottaa hallitusohjelmassaan kaavoituksen valittamisoikeuden rajaamista. Loppuvuonna 2014 Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Rakennusliitto ja Rakennusteollisuus RT ehdottivat kannanotossaan, että valitusoikeutta rajattaisiin koskemaan vain niitä, joiden oikeuteen, velvollisuuteen ja etuun päätös välittömästi vaikuttaa.

Lain mukaan kunnallisvalituksen saa tehdä niin asianosainen kuin kunnan jäsenkin. Pienemmistä kaavamuutoksista voivat valittaa ne, joiden oikeuteen, velvollisuuteen ja etuun päätös vaikuttaa.

Kuntaliiton Ritva Laine uskoo, että ratkaisuna olisi valitusten käsittelyn nopeuttaminen. Ympäristöministeriön selvityksen mukaan vuosina 2010–2011 esimerkiksi asemakaavan tai rakennusluvan valitusluparatkaisun käsittely vei kymmenisen kuukautta, kun samojen asiaryhmien tapauksien käsittelyyn kului noin vuosi.

– Jos käsittelyaikaa saataisiin lyhennettyä, motivaatio tehdä turhia valituksia vähenisi olennaisesti, koska hidas käsittely ei enää pysäyttäisikään hanketta. Tämä todennäköisesti myös vähentäisi valitusten määrää, Laine sanoo.

Ihmisillä oikeus valittaa

Liitot ehdottavat kannanotossaan kaavavalituksille myös kohtuullista hallintomaksua, jotta erityisesti viivästymistarkoituksessa tehtyjä valituksia voitaisiin ehkäistä. Maksun saisi takaisin, jos valitus hyväksytään. Kuntaliiton Laine on asiasta toista mieltä.

– Jos on todellinen tarve valittaa, en usko, että maksu sitä estäisi. Jos joku valittaja todella haluaa hankkeen kumoon, hän kyllä maksaa maksut, Laine sanoo.

Lisäksi hän huomauttaa, että maksujen määrääminen kovin korkeaksi ei ole mahdollista, sillä kansalaisilla on oltava mahdollisuus valittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?